"Grænsen er nået"
 
 

Side 30

"Grænsen er nået" . Ja, i bogstaveligste forstand . . for nu står vi så og ser over i Spanien - tværs over Guadiana-floden - som her deler Portugal fra Spanien - den Spanske by vi ser over på er Ayamonte - og "vores by" her er Vila Real de Santo António . . . og byen har gennemgået en del forandringer efter naturkatastrofer fra 1700-tallet.
fra campingpladsen i Monte Gordo og ud til Grænsebyen er der ca 2 km - som går gennem denne pinjeskov som blev anlagt i 1700-tallet af  Marque's de Pombal
Pinjeskoven slutter i en Palmeallé - og en rundkørsel (til samlingen :-))
Rundkørslen er dekoreret med Fisk . . (mon det er "Flyvefisk . .?! :-)))   )
nu er her bro over til Spanien - men tidligere var her Færge mellem Portugal og Spanien   -   her ses Guadiana-flodens udmunding - "i folkemunde" kaldet "Ayamonte-floden"
(men måske kun i Spaniernes munde :-)) ??
Floden udmunder i "uendelighedens Hav"  (sådan synes jeg Atlanten føles) flere er på vej ud i "uendeligheden"
alle sejlende væsener nyder det på hver deres måde - uanset "stand og rang" :-))
vi går tur langs vandet - så langt vi kan komme - Fyret er en pænt og velholdt  "vaskebrættet"  her er "vandfald" der løber ned ad "trapperne"-
bygningerne her, er Spanien - er  Ayamonte
måske området får en chance en anden gang . .??  lige nu er humøret ikke så højt - af flere årsager - det er ikke "vores Portugal", dette område - men måske vi engang skal starte med dette område - og senere slutte netop på del af Algarve-kysten som vi holder så meget af ..  ?
(Ja - vi får se.  .?!)
lidt flere  - og meget større - kontraster, er her i denne ende af Algarve
 
 
 
Selve byen : "Vila Real" (som betyder "Kongebyen") har nu ca. 13.000 indb. - men den gamle by blev ødelagt af en tidevandsbølge - hvorefter den nye by her blev anlagt af Markis Pombal (ham med Pinjeskoven :-)  ) i 1774 . .
Byen er karakteristisk med sine lange lige gader (som i Fredericia) :-)  - og Baixa-kvarteret i Lissabon som Markisen (Pombal) også anlagde efter de omfattende ødelæggelser  ved Jordskælvet i 1755 .
Det varede kun 5 måneder - så var Vila Real som skudt op af jorden - og denne hast var kun for at imponere Ærkefjenden Spanien - både Militært og økonomisk :-))
I dag mærkes stadig lidt af de gamle fjendskab mellem de 2 Lande - når man taler med både Spaniere og portugisere - så er kærligheden mellem dem ikke stor :-)
Måske lidt som mellem Danmark og Sverige - ikke fra gamle dages krige - men fra "Fodboldkrigene" mellem os .-)))
Politiet holder til her - men hvad bygningen oprindelig har været - skal jeg ikke kloge mig på - men flot er den
lidt stemning på floden
ved ikke hvad der brænder derovre - men lidt voldsomt er det - og varede ret længe
Byens hovederhverv er stadig Fiskeri - samt en ret betydelig industri af Fiskekonserves - ligesom også de fleste af de Tunfisk der fanges langs hele Algarves Kyst også ender i dåser her . . 
Vi gik og gik gennem det meste af byen - samt langs Floden - og fik en del  indtryk af byen - og stemningen her  (det var i Karnevalstiden - som det nok ses ?!) :-)
Portugal er et godt og meget gæstfrit autocamper-land med enorme arealer udlagt til camper-folket ..
ikke et ondt ord om det - vi kender mange med Autocamper - møder også mange på Campingpladserne - og vi hygger gerne med hinanden. ..  !
her er mange Heste - på hver en lille grøn plet - græsrabatter - Huse - Firmaer - boligblokke. . græsser de ..
Storke er her også mange af - og på hver en skorsten - om det er på Hus eller enkeltstående - i  lygtepæl - Bropille - ja - alt der rager op har en Stork som beboer . .
 
fra Vila Real de Santo António - til Castro Marim
 
Da vi synes vi er færdig med Byen - og inden vi kører hjem til pladsen - vil vi lige ud og "snuse til området" ved Castro Marim - 5 km fra Vila Real . . hvor der endnu er minder om de gamle grænsekrige mellem Spanien og Portugal . .
Vi kører mod den Spanske grænse
her er godt 2000 ha marskland - et naturreservat for Storke -  flamingoer - og et utal af andre eksotiske fuglearter . .
det er et imponerende naturområde - blot er der ikke "mange hjemme" i dag . .  "Fuglen er fløjet" :-)) kan man vist roligt sige .. 
i morgen fortsætter vi over Broen som blev bygget i 1991  - men nu drejer vi fra . . ind i den lille Fæstningsby
vi kører ind i "fortiden" - Castro Marim er Fæstningsby - og indtil 1334 var den hovedkvarter for Korsridderne - som senere flyttede herfra  til Tomar 
Her mødes fortid og nutid  (bilen ikke fra den tid) :-)
en del af byens nyere del er bygget opad den lille høj
foruden området med Marsklandet og Saltbassiner - vidner byen om tiden med Maurerne - og Borgen der blev opført af Kong Alonso 3. i 1200-tallet og ødelagt under det voldsommer Jordskælv i 1755
byen ligger godt beskyttet af Borgen - man fornemmer det straks man kommer ind i den - hvordan det var engang
Kirken er smuk og ligger også "beskyttende" - oppe nær Borgen
Byen er som de fleste andre i dette land - ren - og velpasset - og igen er det en god tid at være her på - uden for feriesæsonen - her er ro - og muligt at se og fornemme den autentiske hverdag . .
 
her er flere Kirker i det nære område
samt et par Borge er her også . .
inden vi forlader området tager jeg lige et par "stemningsbilleder" :-))
dette kan jeg selv særlig godt lide - :-)
(måske der gemmer sig en enkelt lille Krokodille her. . ?!) for stadig er her ikke mange af de omtalte Flamingoer - Storke - o.a. eksotiske "ting" hjemme :-)) 
nå - men vi har set området - så vi ved nu hvad vi er - eller ikke er  - gået glip af, til en anden gang
så vi tager de få km tilbage til pladsen. . hvorfra vi agter at forlade Portugal i morgen - hvor vi så igen kører ind i Spanien - hvor vi bl.a. denne gang vil gøre holdt nogle dage i Granada, som vi så ofte har talt om - men endnu ikke har nået . . (mon det bliver til noget denne gang. . ?)
 

 Tilbage til side 29

      videre til side 31  

 
til Portugal index