- Aljezur -
 

Side 28

Vi ville igen ud i baglandet - på grænsen mellem Algarve og Alentejo - ud til Aljezur - som ligger lidt nord for Algarve - på den vestlige side - og vi startede ud mod Benzafrim igen . .  som er den mest lige rute op til Aljezur fra hvor vi bor nu. .
Igen nyder vi de smukke Mandeltræer der endnu blomstrer - det er ikke mange - da de nu er ved at afblomstre .. .
efter en lille ½ times kørsel efter Benzafrim går lidt op - ned - rundt - en ret flot tur ..
Så når vi til ALJEZUR som i sin tid blev grundlagt af Araberne - og hvor de i meget lang tid efter, herskede over området (ved indgangen til byen ses Fortet højt over byen)
Den daværende landsby lå op ad den meget stejle skrænt - op mod hvor resterne af Fortet endnu ses - og som man kan komme op til - med bil - eller - hvis man ikke er så glad for at køre i højder - ja - så kan Fortet også indtages til fods :-))
Vandløbet rundt om bakkens fod var tidligere udklækningssted for malariamyg. .  !
Malaria var her til så sent som i midten af det 18. årh. hvor Biskoppen af Faro beordrede en Kirke opført langt fra vandløbet - for at få befolkningen væk fra Myggeplagen.
(det hjalp sikkert - for her er ikke Malaria mere :-))  )

Inden vi nærstuderer byen og Fortet kører vi lige op i "Baglandet" for at se om der er et par Danskere der giver en kaffetår..?
De kørte fra Epische og herop hvor de ville studere området nærmere . . .
flot er her - både det bakkede terræn og og over Atlanten mod vest
men: endnu engang : "fuglene var fløjet" (mon de vidste vi kom   .??  :-))
P.-problemer findes vist ikke her . .? og farverne matcher endda huset  . . :-)
vi vender om - helt forgæves var turen derop ikke - vi fik set lidt af udsigten - og nu er det så byen ALJEZUR samt Fortet (udsigten) der skal nærstuderes
herfra ses rigtigt hvordan den gamle by er bygget opad bakken og hvor Fortet ligger som "prikken over i´et" ..

Vi trængte til en is - og mens Bent var inde efter dem, passerede en stor flok Storke (som der er rigtig mange af hernede)  jeg havde ikke kameraet klar - men lidt fik jeg da . .

ikke det bedste skud - jeg ved det - men for mig er det bedre end intet - og det var hvad jeg nåede ..

Lige før byen så vi et Apotek - der skulle vi lige ind - parkerede - og så gik vi ind - trak et nr. - og ventede - døren gik op igen - en mandestemme lød : "Bom dia - !! Eller : skal man måske sige "God dag" . .?)
Vi vendte os om - og så stod der en som meget gerne ville tale - dansk - og det gjorde vi så en rum tid ..  han spurgte hvor i Danmark vi kom fra  - og da vi fortalte det - ja - så var der ingen ender på hverken superlativer eller viden . .  . vi alle 3 fik en rigtig god stund .. !  sjov så lille verden - trods alt - er . . !

hmm - sådan en "pjat-bakke" - den klarer jeg da :-)) som sagt kan man godt køre derop - men - man kan også lade være :-))
Indrømmet - jeg startede med at køre - men - når en gade af denne bredde (eller mangel på samme) viser sig at den IKKE er ensrettet - ja - så reviderer jeg min opfattelse..
Bent kørte - og jeg GIK derop ..  . (mon det er denne Kirke Biskoppen beordrede opført under Malaria-plagen. . ? )
det er muligt at det - for nogen - ikke regnes for noget . .  men det gør det altså for MIG

som det ses, forts. det opad - og opad - og det sidste stykke op her - (hvor der stadig ikke er ensrettet) er der MEEEGET langt ned - så jeg holder mig i den "forkerte side"

fint nok at se UD - men ikke NED her og, ja - her bor "rigtige mennesker" her oppe. .  og en doven Hund er også at finde :-)
Nedenstående - som jeg her gengiver -  fandt jeg på nettet :

CITAT : "Den bedste udsigt over dalen og de to sider af byen har man fra den mauriske ruin fra det 10. århundrede.
Man kan enten gå eller køre til toppen. (Ja, tak dét fandt jeg da SELV ud af)

Ifølge sagnet indtog ridderne af Santiago under Dom Paio Peres slottet uden kamp en nat i 1249, da en maurisk jomfru åbnede porten for dem. CITAT SLUT

Bent er naturligvis for længst nået op - med bilens hjælp - jeg kom også op - ved egen hjælp
Der ER rigtig langt - og stejlt - op - (mærkes rigtigt når man går)
Lige før jeg når toppen, nydes udsigten - siddende - (tiltrængt)
NÅ.  .?? Er det flot.  .? eller er det bare flot . .?!! :-))
mon man også nød udsigter i det 10. årh. ?  eller var det bare noget der var der, ???
Måske man fornemmer hvor højt vi er oppe her.  .?  så små biler er derned (og jeg har endda zoomet en anelse)
her ses stadig noget af borgen fra Muslimske periode og her er cisternen
Forskellige plancher forklarer lidt af det vi ser - (og NEJ . .!!  Jeg var IKKE henne ved muren og læse :-)))   )
Nyde udsigten kan jeg godt - i behørig afstand :-)
også herligt at Kameraer findes - (så behøver man ikke gå så langt ud :-)  )
vejen ned ER da smal . . . det må man indrømme . . (nåh ja - den var lige så smal på vej op)- og husk lige : den er IKKE ensrettet
Ja - Bent er VIRKELIG galant - han spurgte om jeg da ikke ville køre med ned . .? (trods det at han kendte svaret) :-))
men men . . .  jeg nyder jo sådan en lille spadsertur - i solen - og til blomsternes duft . .  det må man da ikke gå glip af - vel da. . ?!!  :-)
Se selv.  .. .  der ER "vild trafik" - i begge retninger (jeg tra lige maven ind - så Bent kunne komme forbi :-)) for jeg skulle stadig ikke med ned  . .!
ved Kirken blev vejen LIDT bredere                                           (med det gode varer jo sjældent så længe)
Her et et de benævnte "Strygejern"  
rejst til minde for 550 året for Henrik Søfarerens død  (ja - han er da alle vegne, den gode mand - selv de steder hvor han IKKE har været , er der "minder")  Hyggeligt er det.
Ikke nok med at det er en "begge-retninger-gade" - så er det også muligt at parkere her.  .?
Nåhh - men lidt "sej" er man da - her, hoppede jeg nemlig ind i bilen og tog med resten af vejen ned .-))  kom så ikke og sig jeg er "pivet". .  :-)
Gaden sluttede der hvor man kan se ned - så hvis en ville op - så ventede de da de jo kunne se vi kom :-))))))
Vi forlod Aljezur - og herude på landevejen fik vi en meget sød oplevelse . . .
Vi (jeg) havde talt om at købe et par af de kendte "Skorstenspynt (købte også sidste år - bruger dem til levende lys på terrassen) men jeg har set dem i "halve" - og sådan et par vil jeg også ha´ - med el-pære i - ved hoveddøren . . . vi kører nu "hjemad" - og kommer forbi en lille Keramiker - Bent spørger :"Vil du ind og se her" .. ?
"Nej - der kommer flere  så fortsæt bare". .
En kilometer længere fremme sagde jeg :"NEJ ..  . STOP. . . !! kør bare tilbage - for denne her ligger lidt ensomt herude - så de sælger nok ikke så meget nu . .  det gør dem som ligger tæt på turiststederne" . ..
Bent stoppede - vendte - og vi kørte tilbage ..  og her stod en lille ældre dame - og nød synet at sine Får - og de nye små Lam ..
Vi hilste - stillede os og nød også de små - samt de stolte forældre (altså dem med 4 Ben:-))  ) og damen begyndte at fortælle en masse om dem - at hun måtte passe på
 Far-fåret - for han var lidt hård ved de så . . vi fik en "lang snak" . . og så ville vi gerne se butikken - og blev budt velkommen til at se alt vi ville. . .  så kom "Farmand" til - og hyggesnakken gik lysteligt . . .  så fik vi (jeg) bestemt mig til hvad jeg ville ha´ - hvilken form - og størrelse . .  og (ja - man er vel kvinde.  .?) så jeg ændrede mening et par gange - og endte så op med at beslutte mig til dem jeg først havde bestemt mig til . . .  det blev der megen morskab ud af . . .  :- ) så hentede Farmand Avispapir til at pakke ind i
og så havde han noget i hånden jeg skulle se - og han fortalte stolt - med strålende øjne at han havde et Barnebarn der malede - og så viste han os et miniature billede (af originalen - altså af det store maleri :-))  - og det var der lavet et bogmærke af - i magneter - som kunne klemme om siderne  (ikke helt til at forklare - men har du fantasi - så ved du hvad jeg mener :-))) )
Han spurgte om han måtte give os et ..  .??  "Ja, det ville vi da meget gerne ha´. . . "  så det røg ned i posen også .. .  !  så sagde jeg :"dette var til min mand - jeg vil også meget gerne ha´ et . . " og stolt gik han ud bagved - og kom tilbage med 2 forskellige motiver som jeg kunne vælge af.. jeg valgte - og skulle så betale :"200,-". .  "ja, tak - men også for Bogmærkern . .  hvad koster de .." ??
NEJ - NEJ - NEJ. . .  dem skulle vi ikke betale for - det var da en GAVE - og de var SÅ glade for vi ville tage i mod dem - og oven i købet ville ha´ et mere - for det var jo så fordi vi synes om dem" . .?!!
"jamen det gør vi da bestemt . .  (og det gjorde vi altså) og vil meget gerne ha´ lov at betale" , ,  men nej :"gaver betaler man ikke for" ..

Tænk : så tager Morlille sine fine knaldgule meget dejligt duftende solspredende PÅSKELIJER op af sin Vase - pakker papir om dem - og rækker dem til mig, med det dejligste smil - i de sødeste øjne (jeg aldrig vil glemme) og så stryger hun mig varmt på kinden . . .!! )

Jamen - bliver man bare glad - og meget rørt.  .?! .. .
JEG gjorde i hvert fald. . !!!

Når vi nu engang kommer hjem - og Bent får sat dem op ved Hoveddøren - så skal de sprede "lys - varme og velkommen" som det lys - den varme - og den velkomst som vi fik at dette meget søde Portugisiske ældre ægtepar. . .

(sluttelig skal siges, at Blomsterne stod duftende og meget friske den tid vi var der . .  fantastisk. . !! )

med en blomsterduft der spredte forår i hele bilen fortsatte vi . ..
Naturen i baglandet er flot og frodig - (også) en nydelse som alle de andre steder vi har været . .  her begynder også området med Korktræerne
Solen gør billederne lidt "blege" - men sådan var det nu ..  . :-))
Korktræerne er meget dekorative mod den blå himmel, synes jeg
der var flere motiver - så Bent måtte stoppe ret mange gange :-))
Nu jeg var ude, tog jeg en del nærbilleder også -  af "de rødmende træer" . .  som de jo kaldes når de står "nøgne og afbarkede"

man kan køre mange - ange - ture uden at møde voldsom trafik (i hvert fald på denne årstid) -     træerne på denne bakketop stod meget tæt .. .  ret dekorativt var det

de ligner små grønne tuer - så velformede kroner
igen nærmer vi os Bensafrim - og området der minder lidt om "det Tjekkiske Paradis" - men dette er altså "det Portugisiske Paradis"
 
her ude ligger en masse afbarket Kork - som venter på afhentning til videre forarbejdning
 Hvor mange vinpropper ligger der mon lige her :-)) ..?
Så er det den sidste "bid" af turen på landet           -     og så lidt på hovedvejen - og vi er "hjemme" igen endnu en herlig dag
vi slutter med "dagens bølge" - den er ikke "hidsig" - så den har nok også nydt dagen i dag :-))? !!

Vi har i hvert fald. .  !!!
 

tilbage til side 27

videre til side 29   

 
til Portugal index