- 2010 -  
  .  
   Impulsiv tur til.:  
  .  
     -  Harzen  -  
.    
"Nå - hvor skal I så hen i Efterårsferien" . .? 
Dette spørgsmål blev vi stillet flere gange - og hver gang var svaret.:" Ingen steder - vi er jo næsten lige kommet fra den dejlige tur rundt i Frankrig - og snart skal vi jo over og  tage mod vores lille Barnebarn - dernæst er der en Julerejse - så - nej - vi bliver hjemme...."!!!
.    
Men.: dagenes tema i TV og Radio lyder hele tiden.:  "hvor er I på vej hen" . . ??  "hvad skal I foretage jer i Efterårsferien" - o.s.v..  der spørges ved Grænserne - der spørges i Lufthavne - på Gaderne - på arbejdspladserne , , , og alle opfordres til at .:"Ringe ind og fortælle hvor I skal hen i Efterårsferien" . . . .
.    
Så - det korte af det lange.: Vi var ude at handle - Bilradioen gik - vejret var flot - og vi mødte den ene Campingvogn efter den anden - så det var da nærliggende at sige til Bent.: "Skulle vi ikke sætte de vare vi lige har købt - ind i Camp.vognens Køleskab - i stedet for i køkkenets - og så lige trille en tur til Harzen" . . ??!
"Sjovt du siger det - svarede han - jeg har netop lige tænkt på det samme. . . " . .
.    
Hos os er der ikke langt fra tanke til handling - så vi fik fyldt køleskabet - vandet blomsterne - smidt tøj i Skabet (alt andet er altid klar i camp.vognen) så vi ville køre tidlig næste morgen - og så direkte til Harzen - der er jo ikke længere end en dagsmarch . .  . . . !!!
.    
MEN.:    
Som sædvanlig "kom en mand i vejen med en Slæde" - det gør der altid hos os - så vi kom ikke afsted før end ca. middag - og da vi jo ikke skal nå noget til bestemt tid - ja - så blev vi enige om at køre denne dag alligevel - og så tage en overnatning på Camping Mitte - dels er der så rart på den plads - dels er vi kommet hjemmefra - og dels kan vi køre det kortere stræk - og så være fremme i Harzen lige godt middag (alt efter hvornår vi kommer afsted) . .
.    
Vi nåede Mitte om eftermiddagen - og fik den sædvanlige venlige velkomst - der er en god stemning på den plads - mellem Gæsterne også - en rar atmosfære . . !
Efter aftensmaden kørte vi i Scandinavien Park - for måske havde de noget vi ikke vidste at vi manglede. . . ?
Skulle i hvert fald ha´ et Franskbrød - og lidt snolder til turen - og så var der lige et super micro-anlæg som lige mangler hjemme på Kontoret . .  (når vi engang kommer hjem - så mangler det ikke mere. .  :-)) )
.    
Næste morgen var vi klar til at køre - ved 10-tiden . .  !
Men.:
Et venligt par - fra sydvest Jylland kom lige forbi - spurgte om vi var på vej til vores vinterophold i Spanien . . ?? og det endte med en rigtig hyggelig - og lang - snak. . .  !
De var på vej hjem - også de tog et ophold på Mitte (det er der nu rigtig mange der gør) og vi var på vej syd - dog ikke Spanien - men Harzen . . !!
Efter denne hygge-time . .  takkede vi af og kørte hver sin vej..
.    
  
    Så var vi på vej Syd - flot vejr - ingen trafik - op over Rendsborgbroen    og som sædvanlig en flot udsigt herfra (jeg har fat i "panikhåndtaget")

Vi kører gerne (helst) ned gennem Tyskland i week ender - da er der ikke meget trafik - og slet ikke den tunge trafik - så det er en nydelse - eller rettere.:  plejer at være en nydelse . . . !!
Turen til lidt før Hamborg - Elb tunnellen - var rigtig fin - men SÅ . . . !! 12 km kø i sneglefart - vejarbejde og Fodboldkamp - samt ferietrafik - det er en harsk blanding - i hvert fald var vi nu yderligere 1½ time bagud den tidsregning vi ellers havde til morgen . . !!
Men - pyt - der var jo ingen ulykker - vejret var smukt - musikken i Radioen god - snolder var der nok af - Harzen er ikke langt væk - så vi klagede ikke . . (havde vi gjort det - havde det alligevel intet hjulpet - så vi kunne lige så godt bare nyde det)
                                                                                                    -   og det gjorde vi så . . . !!
 
Resten af vejen fra Hamborg var en nydelse både hvad trafik og natur angår - og stadig høj flot Sol - trods vejrudsigtens "løfter" om det modsatte.
   
                                             -  Snart er vi ved målet  -  
Vi har været i Harzen ret mange gange - både før og efter "Murens fald" . .  før, var det "naturligvis" Goslar og Bad Harzburg - der, hvor de fleste Danskere tager til . .  der er også meget at se på - meget smukt at opleve - og man bliver nok heller aldrig træt af det - men vi har også besøgt den del af Harzen som var DDR-delen . .  og den kan vi nok bedst lide - dels fordi det er den største del - og dels er det ikke så Turistpræget i Øst - som det jo er i Vest . . .  og dels er det ret interessant at følge deres udvikling/fremgang, synes jeg . .  lige som vi godt kan lide at følge Polen - Tjekkiet og de øvrige Østlandes fremgang/forvanling . .  en del er til det bedre for befolkningen - og det er bare så dejligt at opleve - men desværre er jo ikke alt til det bedste . .  !
Jeg glæder mig over at se så meget der er blevet - og fortsat bliver - renoveret . .  så denne gang har vi valgt at tage til Wernigerode . . . !!
Denne smukke by har vi tidligere besøgt - da boede vi i Elbingerode - på en Plads der netop var nyåbnet - hvor de havde anskaffet en Skurvogn, som fungerede som badeværelse . . !
Den var super - ren - varm - og der var alt hvad der skulle være. . .  pladsen lå højt - der var åbent og lyst - Byen var der bestemt ikke noget at skrive hjem om - den var grå - trist - hullede mure . .  typisk "øst" . . .  (den glæder vi os til at gense - og håber der er stor fremgang for den . ?!)
.
Hvad Øst før i tiden ikke havde af Rigdom - i materielle goder - det har Vor Herre sørget for at de fik i naturens rigdom og skønhed - så de alligevel havde "noget at stå op til" . . .  noget at se frem til - noget at håbe på - noget at trøste sig ved - når alt var trøstesløst.. !!
   
  Vi nåede at få dette smukke syn - Solen er ved at gå ned - og varme og kulde mødes så det "emmer af Eventyr"  
 
Snart efter kører vi ind på Campingpladsen - her er både Hotel - Restaurant - Hytter - samt en stor Græsplæne delt af en lille vej - hvor der så kan holde Campingvogne på begge sider. . . !! Lige når man ankommer - trætte - virker her lidt "koldt" - lidt "surt" - lidt "uordentligt" . . .  men efter en god middag - en times underholdning med "Borgen" i TV - og en god nattesøvn . .  så er her OK . . !! 
I øvrigt tror jeg det et super sted om sommeren . .  Byen er kort afstand herfra - Pladsen har en god Restaurant - og den er hyggelig indrettet - badeforholdene er super rene - varme - og pæne . .  og her er ro og masser af Natur - både på Pladsen - hvor Floden Zillerbach løber (og kan høres) men også lige uden for Bommen er Naturen . .  i bjerge og dale . .!!
Det glæder vi os til at komme ud og se - og gense - i morgen . .  nu er vi lidt trætte efter dagens rejse . . . !!
..
Først, tog vi turen rundt for at se - og gense - de steder vi tidligere har besøgt.
Den første gang vi var i Harzen var i 1983 - og dengang kørte vi til det daværende Østberlin også - en helt særlig oplevelse at komme gennem Grænserne fra Vest - til Øst . .  også lidt skræmmende oplevelser har vi fra den allerførste tur - men ikke så skræmt at vi ikke har været her siden.
Nu er vi her så igen - og nu bor vi altså i Wernigerode - hvor vore ture udgår fra.
 
                                                                     Vejret er vidunderligt - og efterårsfarvene gør turen ekstra dejlig
Første stop gjorde vi i Elbingerode - hvor vi boede lige efter Murens Fald - på en Plads oppe over Byen . .  den ville vi gense - og det var dejligt at se det er gået dem så godt - det er en plads der godt kan anbefales, hvis man vil bo i den gamle Østdel . .  der er dejligt.. en god ånd på pladsen.. og især er der dejligt på denne årstid - for der er "luft omkring" - ikke "surt" - vådt - koldt - mørkt - som der nemt kan være på andre pladser nu - når de ligger i skovområderne. . . 
Fra Elbingerode fortsatte vi til Elend . .  her var vi også engang - dengang var det med Videokamera - og vi stoppede ved den lille Kirke - som er bland de mindste vi set - på størrelse med Kirkerne på Lyø - Venø - og et par andre små vi har besøgt i årenes løb . . .
 
  Kirken her ligner sig selv - i 1992 var den lige så fin og velholdt som nu - dengang havde vi Svoger og Svigerinde med - de skulle opleve at Øst og Vest igen var forenet - dengang kaldte min Svoger Byen for "Elend-igheden" . .  (det havde han ret i) men bestemt ikke mere . .
 
     Hyggelige Haver er her ved husene nu - dengang var der INTET . .
 
  Fra Elend fortsatte vi opad - til Hohegeiss - en fantastisk flot tur - med Solens stråler fik naturen en evetyragtig stemning - lidt "Hekseagtigt"
 
Harzen er jo smuk i sig selv på alle årstider - men jeg synes der er noget særligt over det om efteråret . .  solens varme får jorden til at "emme" . .
 
I dag kan vi jo heldigvis færdes frit i Øst og Vest - men flere steder ses  skilte der hvor enten Mur eller Pigtråd og Vagttårne stod dengang . .
 
Turen op til Hohegeiss var meget flot - vi skulle se en camp.plads (og den kan virkelig anbefales) men jeg var meget glad for vi ikke havde camp.vognen med op (det var Bent også - skulle det senere vise sig) - her kan vi se over på Bloksbjerg . .
 
På denne tur gjorde Bent mange stop - af sig selv - det plejer ellers at være mig der siger.: "stop lige". .  (her er vi ved Braunlage - skulle lige se en camp.plads her i Byen - men dén vil jeg ikke "skrive hjem om" . .  byen er god nok . . .  som de fleste jo er her i området . . .
 
 vi fortsatte hjemad - gjorde igen holdt og nød stilheden og naturen - dejligt når det ikke er i højsæsonen - så er her "plads" til at nyde det i. .
 
Et Net holder på evt. nedfaldne Klippestykker (mon det er stærkt nok.?)   Det gamle Øst er man nu begyndt at "pynte" husene - her også en Stork
 
                                                             Den næste Sø vi kom til var vist ved at nå "Kogepunktet" . . ?!
 
                                                             I hvert fald dampede det lystigt - det var lidt specielt at stå og se på . . .
    
        Så er vi igen ved at nå Wernigerode - som er klædt i efterårsfarve    her er altså bare så smukt at end ikke billeder yder det retfærdighed
   
da vi nåede til "Alfeslottet" (som jeg synes det ligner) sagde jeg.: "Hov - drej lige ind til højre her. . . !!" - og det gjorde Bent - og sagde.: "hvorfor det . . ?"
"Jo - jeg vil lige se det, nu vi er her" . .  Bent fik godt nok en anden ansigtskulør - det tænkte jeg ikke lige over med det samme - (senere fik jeg at vide hvorfor)  - godt jeg ikke vidste det på hele den tur vi netop havde været på - og nu kunne han ikke gøre andet end at fortsætte op - op - op - for her var ensrettet - og Biler parkeret - så det var ganske enkelt umuligt at vende . . ej heller bakke - for der var flere Biler bag os som også skulle op . . !!!
                          Ja - !!  Jeg kan jo godt se det ligger højt oppe - men kan da ikke tro det er så "farligt" at køre derop . . .  MEN.:
 
Hold da op - 2 Biler kunne dårlig passere hinanden - og så stod Solen lige ind så man INTET kunne se - og jeg siger.: INTET . . !! Total blændet var vi (Bent sagde godt nok at han kunne skimte baglysene på det lille Tog der også kørte op med Turister. . . !!
Ja - det er fint med dig . . .  og så sprang jeg ud. . . !!!
   
           Slottet Agnesberg, som det ser ud i dag - bygget i 1860 - 84. . . .        Og Bent, der fortsatte alene op - ventede på mig ved P.-pladsen
 
Tro mig. .  der var MEGET langt ned . . . (Bloksbjerg ses i baggrunden)   det var kun ved P.-pladsen der var afskærmet - ellers var "det frit fald"
   
                Heroppe er også en lille by uden for Slottet - hvor folk bor - samt er her også ferielejligheder . . .  (Ja - vær så god . . !!)   :-))
      
                  men vi skal ind på Slottets område - og jeg satser på gitterporten bliver hængende oppe . . .  (det gjorde den . . !!!)
 
Slottet er bygget af Grev Otto - som var Bismarcks stedfortræder - som repræsentationsslot. I middelalderen var her en Borg - og senere et Barokt Slot. .  i dag er det Museum - og benyttes mest til Koncerter - men også til andre kulturelle arrangementer . . . 
 
man kommer ind på en fin Gårdsplads - med udendørs servering - hvor man kan nyde sin mad og udsigten  (hvis man kan det samtidig. . ??)
 
                         Jeg studerede Blomster - mens Bent studerede udsigten (joh - jeg så den da også - sådan lidt på afstand . .  :-)) )
   
Altså.: når man går nede i Byen og kigger op - så ser der bestemt ikke ud som når man står oppe og ser ned - afstanden er større herfra . . 
 
  Som sagt kan man komme ind og se Slottet - men Bent synes vi skulle køre ned nu . .  det forstod jeg ikke rigtigt - for der var da en times tid til lukketid - men han holdt på at vi skulle ned nu . .  inden det blev mørkt, som han sagde. . . (det ligner ham slet ikke) - men ok . . . !!!            
 
Vi gik mod Bilen igen - har været her en times tid - jeg spurgte om han havde Hovedpine. . ?? eller var træt. . . ? næhh - han havde det fint. . .!! men vi skal jo også ned inden det bliver mørkt . .  ikke sandt. . ?!  Johh - det skulle vi da - men der var da tid nok mente jeg . . ??
                               
                                    her er ret meget at se heroppe - andet end selve Slottet - der er gode traveture rundt i området også . . .
                               
endnu et af de små Turisttog er på vej op ad de MEGET smalle og krogede stier (veje.?) og kan lige akkurat komme forbi - den vej skal vi ned. .!!
                               
  Solen er på vej ned - sammen med os - jeg holder vejret og håber ikke der kommer modkørende i svingene (jeg blev siddende i Bilen turen ned)
 
vi er ved at være nede - en god fornemmelse er det . .  jeg spørger.: "skal vi tage en tur ind til Byen . . ?" - "NEJ . . !! nu skal vi altså hjem" svare Bent stille - men med fast stemme . . ! Så var jeg helt klar over der var noget galt med ham . . !! 5 min. efter fik jeg forklaringen . .  og da var det MIG der blev helt stille (det er ellers ikke så ofte det sker , , !) :-))
Bent sagde.: "Vi skulle slet ikke være kørt op på Slottet . .  for . . .  ja . . .  der er altså noget galt med Bilen . . ?!!" . .
"Nej . .  hvad er der NU galt. . ?" (da vi skulle hjemmefra kunne vi ikke starte - det var Batteriet der var færdigt - så Bent måtte ud at købe et nyt - ok - det har holdt i 9 år - det originale der sad i Bilen fra fødslen) . .  men.: "hvad er der da galt. . . ???"
"Bremserne" . . . !!!  Sagde han bare . . . !!!
WHAT. . . . ??? (om jeg var ved at besvime. . . ???!) :-))
Bent fortalte så at han flere gange ikke kunne Bremse normalt - og flere gange blev bremserne helt hårde - derfor havde han været lidt stille på turen - derfor kørte han ekstra langsomt - og ikke kun for at nyde turen og udsigterne - og derfor brugte han gearene ekstra meget på denne tur - og derfor blev han "dårlig" da vi begyndte opkørslen til Slottet . .  men . .  turde jo ikke sige noget om det til mig. . .  !!
Så - nu kunne jeg lave aftensmad mens han kørte ind for at finde et Værksted . . . . !!!!
HOLD DA OP . . . !!!    
Ja - der kan jo hurtig "ske noget" - uden der - heldigvis - ikke skete noget . . . !!!
Bent fandt Suzuki-værkstedet. . .  de havde voldsomt travlt - men aftalen blev at vi kunne komme i morgen kl. 12 - så havde de fået Reservedelene - og vi kunne få Bilen igen kl. 16.00 . .  de ville lave den ind i mellem deres andre kunder. . .  fint nok . . !!!
     
2. del af turen kan følges HER