-  2010 -  
  Nykøbing Falster  
  .  
Vi havde ærinde på Falster i eftersommeren - først var det meningen vi skulle bo i Familiens Sommerhus i Marielyst - men - da vi jo nu "samler på" de billige - reelle - gebyr/og miljøafgiftsfri - Pladser, ja - så endte det med at vi hæftede Campingvognen på - tog cyklerne med os - og så gik turen til  Falster City Camping - i Nykøbing Falster...
.    
Det er første gang vi prøver at være Turister i Nykøbing Falster - og tiden er virkelig brugt her som ægte Turister - vi har både gået - og Cyklet byen, og omegnen tynd . . .  Billederne her viser lidt af det vi har set . .
Vi bor på Falster City Camping - Pladsbeskrivelse ses under "Billige Campingpladser"
 
Første tur rundt i Nykøbing havde det lige regnet - men alligevel en fin tur - og meget varmt - denne flotte Sten er "Vandfald"

 

En Politibetjent var netop blevet Viet i Klosterkirken - og en del Betjente dannede espalier - og Brudeparret kørte væk i denne flotte Bil . .       
  Flot er den bestemt  

 

Fine Gå-gader - Torve - og "Åndehuller"  i Byen - som byder på en blanding at Nyt og Gammelt Byggeri (bemærk Blomsterhav i alle vinduerne

 

Vi fik også besøg af Cirkus et par dage mens vi var her (hyggeligt . . )    Her laves endnu Sukker - "Stødt Melis - bevar Roen" godt slogan..!!

 

                                http://www.highways.dk/broer/nykobingbro.php - Frederik d. 9. Bro mellem Falster og Lolland -

 

                                    Denne dag gik vi en tur på 10 km - og kom derfor meget omkring - både i By og Naturen omkring

 

. .  

 

Her er vi ved "Bjørnebrønden" som er hugget ud af en bornholmsk granitblok- og er skænket af en af byens købmænd, konsul E. Jeppesen i anledning af Nykøbing Falsters  400-års købstadsjubilæum. - Bemærk det smukke Bindingsværkshus på modsatte side af Gaden - "Czarens Hus"

 

Zcarens Hus er fra 1690`erne og blandt byens ældste Huse - med en spændende historie om Peter den Stores besøg her omkring  store nordiske Krig - kan læses om her... : http://www.restaurantczarenshus.dk/146-historie.htm  Rest. kan anbefales evt. i forb. med besøg i Nykøbing F Revyen

 

Her er vi ved "Slotsbryggen" hvor der findes rester af Nykøbing Slot - (hvor Enkedronninger tidligere boede ) men i dag et mondænt lejlighedskompleks - Restauranter - og rekreativ område - "hvor folk mødes" ved de hyggelige Cafèer - ude som inde . .

 

Midt i nutiden - finder man Fortiden - vi er nu ved "Ejegod Mølle"

 

Møllen er opført som Kornmølle i 1850 - og har været i drift helt til 1950`erne - nu er det Museum - med gratis adgang - også i de hvide bygninger er der nu museum - og der er fyldt op med gammelt legetøj - (man kan blive helt nostalgisk ved at se det)
"Lukket p.g.a Personalemangel" - da vi var her - (men heldigt der findes Vinduer)

Den nyere Lindeskovkirke http://nyk-f-sogn.dk/index.php?id=11348

               
            Bliden - fra omkring det 1200 årh. - står i en Rundkørsel i Byen

 

Jeg har lidt tilknytning til Lolland - især Sakskøbing - fra min Barndom, og har også besøgt Lolland et par enkelte gange i mit voksne liv - om end det er "100 år siden" - nu er vi jo tæt på - så selv om hele DK nærmest står under vand i disse dage - ja - så var det ikke så slemt (trods alt) her på Falster - (tørvejr) så vi kunne da godt køre en lille tur til Lolland, mente jeg . . . !! (5 km efter broen - på Lolland - silede regnen ned)
Straks vi ankom til Sakskøbing kom alle minderne til mig da jeg så "det glade ansigt" på det 33 m høje Vandtårn - "Saxine" kaldes "hun" . .  og snart efter var vi ved Hotel Saxkjøbing . .  hvor netop denne gade - disse huse - disse omgivelser vækker Barndommens minder til Live . .  !! Ja - det burde det måske . .  men nej . .  en meget STOR skuffelse . .  som den By dog er blevet "maltrakteret" - Husene er væk - historien er væk - ånden er LANGT væk . . !! Her er INTET at mindes med glæde . . og selve turen over Lolland dertil var også en meget trist "oplevelse" . .  !
.    
Men, nu kan det jo godt være at man ser lidt mørkere på det hele i regnvejr - også fordi man måske forventer at "alt er som det var engang" . . så vi har besluttet at tage en tur rundt på Lolland - for at se om der er så "slemt" som man hører om - (de dage vi nu har været her, skal jeg da lige love for at TV - Radio og Aviser ikke er "kedelige" at høre/læse . .  uha - uha . . !!
Nå - men vi skal bestemt dertil igen - dette må undersøges nærmere - håber jeg kan få ændret mit syn på Lolland igen . . ??
    Fortsættes.........!
.
.    
Nogle dage gik - Solen skinnede fra en skyfri himmel - og så kørte vi til Sakskøbing igen . .  (denne gang blev det en lille succes)

 

 

    Vandtårnet er fra 1909 - er ca. 33 m højt. Ansigtet blev malet i 1982   Sakskøbing Kirke fra år 1200 - bygget som en lille Landsbykirke uden Tårn - senere blev Kirken udvidet med Skib og Tårn -
Data.:
Spir - 48 m højt og blev bygget i 1852.
Altertavlen fra det 15. århundrede.
Prædikestol med evangelistfigurer er fra 1620.
Kirkens orgel er bygget i 1866.

 

Det glæder mig at se at Juniorsgade ikke er HELT ødelagt - men at især "Juniorstiftelsen" som blev opført i 1802  af Købmand Lars Hansen Junior (deraf navnet.: "Juniorsgade") til fordel for byens fattige - er bevaret - nu sikkert eftertragtede boliger..

 

lidt mere fra Juniorsgade som her ser ud i dag

 

            Saxkjøbing Hotel (den del der vender mod Juniorsgade)      "Taget Renoveret 1994" -  (de glemte vist Skorstenen - ?!!)

 

På Haven er der bygget Lejligheder i den høje Kornsilo hvorfra beboerne kan nyde den dejlige udsigt - her til Husbådene . . !!!

 

 Ved Kajen ligger den ene spændende Husbåd efter den anden - bygget i Villa-stil. . . og i flere etager. . . !! Her slipper man da for at ordne Have..!
På modsatte side af  Kornsiloen er dette kompleks bygget - det ligger med den dejligste udsigt over den lille Havn og de flotte Husbåde . .
 

 
Efter en rundtur i Sakskøbing blev humøret lidt bedre - glad for jeg gjorde forsøget en ekstra gang . . synes nu "Saxine" har lidt grund til smil :-))
...    
Nu fik vi lyst til at fortsætte turen på Lolland - ville tage til "Onsevig Camping" - som også er på vores liste over "gode billige Campingpladser" - dem, med de reelle Priser - så kan jeg få opdateret listen med "Fotos & Info" - til glæde for alle der følger listen . . !

 
Næste stop efter Sakskøbing blev Kragenæs Havn - her har vi engang fået "Verdens bedste" Stegte Ål m/stuvede kartofler - så vi drømte om en gentagelse . .  ja . .  drømme koster jo ikke noget - (Kroen åbnede ikke før til aften - så . . . ??  Øv - øv)
   Næste gang vi er på disse kanter tager vi turen til Fejø . .  

 

i dag tog vi i stedet til Onsevig - og besøgte Campingpladsen her - fik en hyggelig snak med Fruen - og så fik vi fri adgang til alt . . .  hele "optagelsen" lægges ind på den særlige "Info/Fotos div. pladser" under "Onsevig Camping"

 

Næste stop blev ved Birket Kirke - en yndig lille Landsbykirke - badet i Sol - fredfyldt - og yderst velpasset alle steder . . Kirken er bygget i gotisk stil i år ca. 1350 . . (for interesserede er her link til en del fotos - Historie - samt Slægtsforskning http://birketsogn.dk/index-filer/Page1704.htm )

 

I området er en del Gravhøje - Klokketårnet her er bygget oven på en Jernaldergrav . . .  gamle velbevarede og historiske Grave er bevaret . .
 

 
                                               Her ses tydeligt at Klokketårnet er bygget på en Høj - denne Jernaldergrav er endnu ikke udgravet . .

 

Desværre lever vi nu i en tid hvor Kirkerne er låst - og ikke bare lige tilgængelige - så jeg måtte nøjes med et kig gennem ruderne - ville ellers gerne ha set Kalkmalerierne - bl.a. billedet af Jesus i Getsemane Have med de 3 disciple, Peter - Jakob - og Johannes . . og hvor Judas gør tegn til Vagten . . !! - nå . .  det må nok blive en anden gang. . ?? eller måske aldrig. . ?? i hvert fald er jeg glad for det jeg HAR set. .
 

 

selvom man ikke har tilknytning hertil - kan jeg alligevel godt anbefale andre at gøre stop her.. .
   Fra Birket Kirke gik turen videre hjemad - gennem Bandholm

 

Bandholm Kirke er en helt anden byggestil - det er en Korskirke - og af "nyere dato" - den blev opført i 1873 - 1874 og den ligger meget smukt
   Udsigten herfra kan der vist ikke "klages nok på"  

 

 

 

Der er ikke meget "Landsbykirke" over Bandholm Kirke - den er ret bastant - og heller ikke her var det muligt at komme inden for (ville jeg ellers meget gerne . . !! (Mine Farforældre er Viet her - og min Far er døbt her for snart 100 år siden - hvis det ellers kan interessere nogen :-)) )
Her bevarer man de gamle Gravsten, fra nedlagte Grave, en god skik, synes jeg.
.    
Dette endte så virkelig med at blive en tur ad "Memory Lane" - og jeg var glad for vi tog den - og så i høj Solskin - en god stemning . . .  og sluttede så med at droppe ind i Maribo - ind på Torvet . .  og her er så dagens/udflugtens sidste fotos fra . . .
 

 
  På Torvet er Kaj Munk - naturligvis - den første man ser  

 

Quades - DLG-bygning  - på Torvet i Maribo med Lollandspigen som er omkranset af en ellipse af 15 vandstråler som Hæk som i hver time rejser sig som en Kornmark af Vandstråler som et supplement til de frugter hun bærer frem ...
   
     
"Retfærdighed ophøjer et Folk" (1857)
står der på Bygningen  - som er Maribos gamle Rådhus -   (Ja - så skal det jo nok passe) . ?! men de glemte at skrive fortsættelsen som jo lyder.:
"men synd er en skamplet på ethvert folk" . . . !!!
.    
Siden vi erfarede at Kragenæs Kro tidligst kunne servere Stegte Ål - ja - da havde de Ål spøgt i tankerne - så nu da vi var på dette fine Torv - så MÅTTE vi bare ha´ "Stegte Ål" - det fik vi her - ret så ristet - de var røde - og "Kroen" hed Steff Houlberg . .  og så gik turen direkte tilbage til Nykøbing - på Falster City Camping - efter en dag med gode oplevelser. . .
..    
Næste dag gik turen til København - skulle ind at se til vores Barnebarn - han bliver stor - er nu 30 cm lang. . .  :-)))
     
Efter endnu et par dage gik turen atter hjemad . . (for vi skal på ferie - i Frankrig) :-))
     
Tilbage til forsiden   Tak for denne gang . . !!