Mecklenburg -Vorpommern

.

- 2009 - September -

Vi skulle/ville gerne benytte lidt af den skønne sensommer til endnu en lille tur - men - skulle det været til "Rhinen i Flammer"??  - eller ned og tage imod Tranerne når de er på  deres tilbagerejse nordfra..?? - Ja - hvad vælger man,? Tiden gjorde at vi valgte Tranerne - for Rhinen i Flammer kunne vi ikke få tidsmæssigt til at passe ind (ikke endnu i hvert fald)...  (måske der kommer endnu en dato til "de Flammer"..?? Så kan det være vi når det i år..?)
 
Men - først koncentrerer vi os altså om "nutiden" - (så kommer fremtiden måske - hvis vi er heldige..?!)
 
Altså går det nu mod Grænsen - med en Kaffe/Spisepause under vejs - handle lidt - og da det jo var Danmark der skulle Spille en "Super vigtig" Kamp om aftenen, havde vi besluttet vi ville tage en overnatning ved grænsen, da vi jo intet har at jage efter - skal ikke nå noget til bestemt tid.. (njårhh..??  Det skulle da lige være kampen kl. 20.00..) men der var rigtig god tid til - og da vi nu har fulgt al den debat der har været vedr. "Mitte" - og den Ros der er tilgået Kollund Camping - og da vi gerne lytter - men gør vore egne erfaringer - ja - så besluttede vi at .: 
D.C.U "Kollund"  skulle være første stop . så allerede ved 16 tiden kørte vi ind på Pladsen. og vores første indtryk var.:

Rigtig pæn - åben plads at komme ind på - virkede rent og velordnet - og en rigtig god velkomst i Receptionen fik man også - 

 

"Sommerhuset sættes i Vatter" - og så går vi en tur rundt på Pladsen for at tage den nærmere i øjesyn - og der var en god - og hyggelig stemning - Gæster i Hytterne der sad ude og nød det gode vejr gav Smil og et "Hej" - det er ellers ikke det man er mest forvænt med mere på Danske Pladser.. så det føltes næsten som "de gode gamle dage" igen..;-))

Sanitetsbygningerne er rene - pæne - varme - og dem der efterlyser de debatterede "Telefonbrusere" - ja - så findes de her - og de er alle intakte.
En fin Legeplads er der også - bag bygningen, med en opholdstue med et stort TV - Sofaer - og borde - samt Reol med Bøger . . og en minigolf-bane - ellers er der natur - udsigt flere steder fra pladsen - og pladsen er anlagt i et lidt bakket Terræn - hvor parcellerne er plane.. de næste billeder giver et lille indtryk af stedet - !  Det er IKKE en "Tivili-plads" - men en rolig og fin naturplads..! 
Det er Ikke sidste gang vi gør holdt her.  (hvis vi da ellers kan en få plads efterhånden som "man" får øjnene op for den er her)..?

                                                                       

Minigolf

"Friplads" til fri afbenyttelse

Set oppe fra de øverste pladser - ned mod indkørslen

 

og her set mod venstre side af Campingpladsen

Udsigt fra pladser i forreste Række - ikke så ringe..

 

og sådan har man sikret sig at 3 m´ - reglen overholdes ..

Ud af indkørslen - og Stranden er lige på modsatte side af den lille landevej

Videre mod Øst

Ved ankomsten bestilte vi morgenbrød - og morgenaviserne - som vi hentede klokken 08.00 - og efter morgenkaffen pakkede vi sammen - og snart var vi videre mod "Mecklenburg-Vorpommern" - som vi glæder os til at udforske lidt - har aldrig været i denne del af Tyskland - men her er det godt nok Tranerne der trækker - (i os) - men også alle de andre Fugle som Stære - Gråænder o.a. der ellers ankommer til dette område i flok - på træk - enten Syd (som på denne årstid) eller nordpå om Foråret...!


Vi forlod Kollund ved 11 tiden - og med både Frokostpause/Kaffepause - på turen, ankom vi til "Naturcamping" i Pruchten godt 15.30 i skøn Sol på hele turen - og 28 gr. - så det var en varm tur - og ekstra dejligt at nå frem og erfare at dette er et rigtig herligt Naturområde - og en rar og rolig plads med "ordnede forhold" - rent og pænt over alt....
                    

 Pladsen ligger på begge side af denne lille Natursti - som ender nede ved vådområderne hvor bl.a trækfuglene Lander

en dejlig natursti ind i Skoven - samt mange cyklemuligheder.. (pladsen udlejer Cykler) den ene side er åben Plæne m. comfortpladser

Vil man ligge i Skovområde skal man over på den anden side . . 

 

Vi valgte Græsplænen - op til Majsmarker og åbne vidder ... OG.: 

" Og Tranerne flyver forbi"..: 
Jeg mindes en Film jeg så  for "100 år siden" -  i min Ungdom - der hed.: "Når Tranerne flyver forbi" - nu får den pludselig en renæssance i min hukommelser - nu kunne jeg godt tænke mig at se den igen efter denne Ferie.. (men, den findes nok ikke mere..?!)

Egentlig var det Rügen vi havde tænkt os at slå os ned på - men da vi nærstuderede div. områder, og erfarede at det var her der var mulighed for "Sort Sol" og "Trane-træf" - ja - så var det denne plads vi valgte som Base... og vi blev ikke skuffede - ustandselig trak de over vore hoveder - både morgen og aften - og næsten alle var vi ude af vognene tidligt for at nyde de dejlige formationer der svævede over vore hoveder..

 I både V-formation

 

Og i Y-formation (samt mange andre) ankommer de i store flokke

Det er da et flot syn når de kommer "snakkende" hen over Himlen... de høres på lang afstand..!!

Zingst-halvøen.:

Vi bor få km fra Meiningen-Brücke, som man skal over hvis man vil til Zingst - og det ville vi..

Denne del af Tyskland er meget fladt - minder rigtig meget om Holland - ligesom dette også en "Cykle-venligt" - alle cykler, her - både "indfødte" og turister - og i alle aldre - og alle steder - både i Byerne og ude i landskabet - og det er bestemt forståeligt - så sparer man også meget i P.-afgifter som der skal betales for alle steder....! Selv ude på landet - hvis man vil holde ind for at trave en tur..:  P.-AFGIFT !!

Naturligvis er også her Tur-både - og bl.a. en aftentur, med middag ombord - hvor man sejler rundt til særlig udvalgte Trane-steder -

                 

          

Mange steder er der muligheder for at komme til - og fra - Digerne hvis man ikke vil cykle hele Diget igennem..  det er en MEGET lang tur - mange kilometer, som er lige så lang som selve halvøen - og Digerne går naturligvis på begge sider Øen rundt - så det er ikke "bare lige"..

                 

          

 Mange steder er opstillet Borde og Bænke hvor man kan holde pauser og nyde sin medbragte mad på turen

udsigten over til "Fastlandet" . . nydes sammen med  madkurven

Trods den "globale opvarmning" har mange bosat sig lige op ad Digerne.. enten er det fra "dengang det var før" - eller også er det "de modige"

 En lille stigning op til Dæmningen - og dette er vist den største "bakke" der findes i mange - mange - mange kilometers omkreds...

Vi sluttede helt ude på det yderste punkt af Halvøen (i den højre ende) ved Pramort - inden vi vendte og kørte tilbage mod selve Byen Zingst

Ingen overdrivelse at det er et Cykleområde..?!  Vel..?!

 

Og mange muligheder for at leje ferielejligheder, er her

Byen er rigtig "sød" - miniput-agtig - og dejligt at se det gamle Østland sådan shinet op . .

Der er ikke meget tilbage af "Fortiden" her i Zingst

Nåh - ja - "Ingen Regel uden undtagelse" :-)

 

men hvor kan det altså blive sødt...!!!

Folk hygger sig nu her ...

De tør endda stoppe op og tale med hinanden...  åbenlyst..! contra da det var det gamle Østland

de gamle kooperativer er ændret til hyggelige beboelsesområder

 

og det er ikke mere blot en enkelt "TRABI" der er til deling..

"Det er ikke til at se det - hvis man ikke lige ved det" - ikke meget tilbage af det grå - triste - og trøstesløse Øst

 blot et enkelt glimt hist og pist

 

men ellers er her snart kun eftertragtede boliger - og områder -!

Mindesmærke over de Faldne i 1.Verdenskrig,står midt i Byen

 

og flere små grønne områder er her

 Ja, - Denne lille By kan vi godt anbefale - med sine Brostensbelagte Gader - hyggelige atmosfære - fine Bygninger - og gode Specialbutikker (NEJ.. !! jeg har ikke købt Sko... !!!) 
Men - de har dejlige Jakker . . ! og én mindre nu, end før vi kom ;-))

Herefter var vi ude på "den anden side" som virker mere Turistpræget end andet vi har set her - dette er vist stedet for Lystsejlere - Badegæster - med små spisesteder fra alverdens Køkkener -
fra Mc-Donald´s til Thai-mad og Franske retter i mellem Sauerkraut - ja, udvalget er stort

Stråtækte Huse "i" Vandet - til Fiskere - Lystsejlere - Gæster - o.a. (også her er Cykler - og Cykelstativer..)

Da Broen er ensrettet er hjemturen på den nederste sidebro - som også er ensrettet - den øverste her, er til "udturen"...

Nærområdet.:

En kort cykeltur fra Pladsen - og man kommer til den lille gamle Havn i Bodenstedt - det er lidt på landevej med Majsmarker (føde til Tranerne) og det er gennem skovområde og  med ganske få Huse - men naturligvis er også her muligheder for overnatninger for Turister..

Så nåede vi ned til den gamle Havn i Bodenstedt

Alle veje her er virkelig lange - lige - uden stigninger - kantstenene er de højeste punkter i "Landskabet" - så selvom man skulle mangle begge ben er det alligevel muligt at cykle her. . !

Tusmørke-tur.:

Inden mørket for alvor faldt på tog vi igen ud til Broen for måske vi var heldige at Tranerne kom denne vej for at slå sig ned for Natten..??

og vi var ikke de eneste der havde fået den idé - de Lokale var der også - og flere kom til

ventetiden brugte jeg til at nærstudere om Broen - dens historie - og dens kunnen - (vidste ikke den kunne åbnes)

herude er enorme arealer til "Landingsplads"

 

 en del Gæs er allerede ankommet

så begynder Tranerne at komme

  de kommer i flokke - i forskellige antal - men noget svære at fotografere - dels p.g.a mørket - og dels fordi de kommer alle vegne fra

Ja - der var grønt lys da de kom.. ;-))

 

så de stoppede ikke op til fotografering.. ;-))

i stedet for kom "Mosekonen" snigende

 

"hun" slog sig ned her - og med sig havde "hun" 3 Rådyr. . .

så lader vi lige Traner være Traner - og nyder naturen på nært hold i "jordhøjde"

Det blev en spændende og flot aften - ikke de bedste billeder vi fik i apparatet - men en masse flotte og uforglemmelige syn på "Nethinden" ..
 

Tranefilm - Foredrag - Stralsund og vende på Rügen
Næste dag blev endnu en dejlig og oplevelsesrig dag.
Vi besluttede at tage en tur ind til Stralsund - men - det tog længere tid end forventet - for der var mange oplevelser under vejs..
Det var ikke den slagne vej vi tog - der imod kørte vi ude på landet - gennem de små Byer - og med mange stop...
 

igen er det lange lige stræk - her er autoværn i stedet for at fælde de omstridte vejtræer - sikrer mod frontale sammenstød med træerne...

 på hele denne meget lange tur så vi Traner på hver eneste Mark - og der er virkelig mange Marker - og dermed også Traner i massevis

både på de bare Marker var de

 

og  på græsarealer

og i luften kom også - den ene sværm efter den anden -

 mange steder i hele området er der udsigtsposter, hvorfra man kan studere fuglelivet - her er man selv uset..

meget ofte ses et par "Spejdere" der kommer i forvejen - inden flokken følger efter...

På markerne er der også "Spejdere" som holder udkig - mens flokken fouragerer  . .

"Georg Gearløs" forsøger sig med en ekstra Linse . . (det er vist ingen succes..?!)

 

Efter rigtig mange stop - og utrolige oplevelser - kører vi ind i Zipke, . . og her er gaden gennem den lille landsby stadig Brostensbelagt - og minder stadig en del om det Øst - som Tyskland engang var her. .

men her er også fremgang - Parabolerne hænger side om side - med div. andre Trofæer - . . .

           

Nymalede Huse - nye Tage - også på Byens Kirke - pæne forhaver - og vandtønder har de også - jo - de er blevet Vesterlændinge. .
 

Vi fortsatte videre til Gross Mohrdorf - og gjorde holdt ved det lille Informationscenter - vi ville ind og lære lidt mere om Tranernes adfærd - og dyrelivet i det hele taget her i området -

 Først og fremmest ville vi ha´ en lille lektion i Tranernes liv. .

men fik også at vide hvem der var deres fjender - (for en gang skyld, er det ikke mennesket der er den største fjende) men det er disse her.:

Når en flok Traner færdes på marken for at spise - er der altid en, eller flere der holder Vagt - de står så med næbbet lige ret op i luften og holder øje med fjender fra oven - og straks de får øje på Ørnen kalder de flokken sammen - og alle står så i én stor samlet klump - og alle med det lange næb rettet op mod himlen - og således er det umuligt for Ørnen at få en af dem til middag... men er der så en syg - eller svagelig Trane der ikke er kommet ind mellem flokken - ja - så kan Ørnen måske alligevel redde sig et måltid - men så må den håbe at de andre Traner ikke ser det - for så går de til angreb på Ørnen - vi så en film om Tranerne - og der vistes en Ørn der havde havde fået fat i en Trane. . men . . den måtte slippe den da de andre gik til angreb. .
 

Vi fik også at vide at Tranerne har et par forskellige Ruter når de trækker sydpå - en går gennem Polen - og videre til Afrika - en går denne vej - til Spanien og Portugal - !

De lever - og spiser - fredeligt blandt andre Fugle - men kan godt finde på at jage deres egne artsfæller væk  fra et godt spisested - hvis de mener deres egen flok har førsteret til stedet - men generelt er Tranen en fredelig Fugl - bortset fra Ungerne - for er der 2 Unger i Reden - og mor´en skal ud efter føde - så bliver den førstefødte en sand terrorist overfor den sidst udklækkede - den prøver af al magt at hakke den yngste ud af reden - (eller det der er værre) inden Mor kommer tilbage - for så får den ældste, og eneste tilbage mere at spise....!!
Også dette så vi på den viste film - det var ikke rart at se på....!!!
At Tranerne ankommer i flokke - og slår sig ned ved vandet - også at de bygger deres Reder mellem Sivene - gjorde, at vi troede de spiser Fisk - men det er noget nær det eneste de IKKE spiser - for Traner kan ikke slet lide Fisk. . de spiser kød - som larver - Orm - Mus - og især Majs. . det forklarer de ualmindelig mange Majsmarker der er i dette område - det er ikke beregnet til menneskeføde - men til Traneføde - store Høstmaskiner kører og høster dem - samtidig med de spreder majskornene ud på de åbne marker så der er masser af føde til Tranernes videre rejse. . . !!
At de både bygger Reder og har overnatningssteder ved vandet er fordi der er de mest i sikkerhed for deres fjender - dem fra oven kan ikke se dem i sivene eller under de træer der også står mange steder ved vandkanten - (og som i ynglemånederne er forbudt at fælde) . . her passes der virkelig på Tranerne - og her er en del Love omkring hvad man må - og ikke må - i forskellige perioder . . .  !!
Næste gang vi kommer her - skal vi helt sikkert med ud på en aftentur med et af de Både der sejler ud - og omkring de mindre Øer her - med ud til de store Trane-sovepladser.
Denne gang har vi ikke tiden til det - for vi skal videre - ende i Stralsund - men skal først ud i et Skovområde - hvor vi kan Parkere - og så gå ca 1 km gennem Skoven - til en udkigspost - for så ved vi hvor det er, og kan så, på de tidspunkter hvor de rigtig store flokke ankommer inden de fortsætter sydpå, tage ud og se det fantastiske sceneri - da forventer man mindst - ca. 40.000 Traners ankomst - og måske op mod 70.000...
(det er da værd at opleve - det er Natur så det batter...)
Når de trækker videre ned, bliver her ca. 2.500 par tilbage, som overvintrer i området her....

Det var en spændende Film - og interessant Foredrag vi fik her - og  en del viden fik vi med os herfra. .  vi købte et meget detaljeret Kort over området, så nu er vi "klædt på" til at finde de "rigtige steder" fremover. . og så har vi således også støttet Tranerne - hvor en del af beløbet går til dem - til Foder - o.a. . .
 Jo jo - Tranerne er virkelig i "høj kurs" her - og der passes godt på dem. . . !

   -  

ikke langt fra Centeret ligger et udkigssted - hvor man kan slå sig ned

 

og man venter så bare til Traner og andre Fugle slår sig ned her . .

Vi Parkerede i Skoven

 

og så var der en dejlig travetur gennem Skoven til Hytten

Snart dukker Hytten op mellem Træerne

 

hvor der er også er vid udsigt over Landskabet og vandet

en Planche viser hvad man kan forvente at se her - og hvornår. .

 

 vi forventer ikke noget på dette tidspunkt, men vi alligevel op at se

Uanset dyrelivet her - så er udsigten flot fra det lille Hus her. .

 Flokke af Svaner - Gæs - og enkelte Blishøns nyder vi en tid

 

så tilbage gennem Skoven - herfra går det så mod Stralsund


Stralsund og Broen til Rügen.:

Allerede nu har vi oplevet så meget i dag - men er tæt på Stralsund og Rügen - så vi fortsætter lidt endnu - og nåede så til Stralsund

Vi rendte lige nøjagtig ind i et optog - og dermed var det meste af Byen spærret af p.g.a disse festligheder

fra hvilke Krige, - eller epoker de var fra, ved jeg ikke..??

 Om de har deltaget i "Napoleons-krigen" - eller 1. Verdenskrig..? - thja - de kunne nu godt ligne nogen der var fra den gang
 (nok en blanding fra flere Krige)

I hvert fald, havde vi selv vores egen Krig at udkæmpe her - den gik ud på at finde et sted at parkere - hvad skulle vise sig ikke at være så nemt endda - faktisk var vi det meste af denne kønne By rundt - startende nede ved Havnen - hvor ALT enten var optaget eller spærret af - uanset hvor vi bevægede os hen - så var der spærret/optaget - men - om ikke andet - så fik vi da set rigtig meget af Stralsund - og det er bestemt ikke sidste gang vi er her - (men ikke når "der er fest i Gaden") . . nå - lidt af vores egen Krig vandt vi dog - fandt en lille plet at holde på i kort tid - og så var det ellers rundt at se, bare en smule af Byen. . 

                                          En tur gennem Byen viser flotte restaurerede gader og Huse

              men også det der endnu mangler en kærlig hånd -

                 

           

flot kan det blive

 

men det er vist ikke alt der er bevaringsværdigt. . . ??!!!

  Byens Torv har en hyggelig atmosfære - med mange Fortovscaféer

 

Det tidligere Lazaret - kendes nemt på både farve og Byggestil

               

            

Her var vi inde i det mange hundrede år gamle Handelshus - meget spændende at besøge - her er meget at se - og studere

Indvendig - op mod 1. sal

 

Gavlen ude fra Gåden - her en del Dyrekranier - f.eks Flodhest o.a

lidt information

Den Sengotiske St. Marien-kirke, den er gigantisk - både ud-og indvendig

-

set fra den anden side - den laveste del af Bygningen

Den er så høj at man brækker nakken for at se toppen - hvis man står henne ved Soklen -

                           

 

Vinduespartiet over døren - set indefra

 

og indvendig er der lige "så højt til Loftet"

Alt herinde kan dateres tilbage til fra år 1440 - og frem...  -   her.: Peter - Jomfru Maria med Jesusbarnet - samt Paulus fra år 1440
                              

Kroningsalter fra før år 1500

 

her kan skrives en Bøn, eller en Tak, til Gud, og sætte på denne kugle

       

Flere gravkapeller er her - hvor der bag denne dør, er et Vindue hvorfra man kan se ned til Kisterne - fra 1659 - til midt år 1700

Kirkens Tårn er åben for Publikum - så man kan komme 90 m over jorden og se ud over Byen - Vådområderne - og Rügen - kort sagt.: det er muligt at "se det hele lidt fra oven".. men - øh - deværre havde jeg ikke tid (læs.: mod..!!) til det denne dag. . .  for vi måtte videre. . !!

                                                                         

det var tid at finde Bilen igen

 

(flot dør. . !)

man fristes til at kalde disse billeder. :     "FØR"

 

 og . :  "EFTER"

 i hvert fald er der mere charme og personlighed i den gamle byggestil - og dejligt at se det bevaret - og hvor flot det kan blive (er blevet)

nå ja - man er ikke nået lige langt alle steder her . . .

 

og noget betaler sig vel også mere end andet . . ?!!


Vi fandt så Bilen - og måtte videre - desværre - for vi kunne godt ha´ blevet rigtig længe her i Stralsund - men det var ved at blive sent - og vi havde snart haft en "fuld" dag - set og oplevet en masse - fra Traner - Film - Skovtur - o.s.v - vidt forskellige ting og steder har vi været - og meningen var jo Rügen - men - "man har vel et standpunkt, til man tager et nyt" (J.O Krag) - vi tog - næsten - et nyt - for :

vi droppede Rügen som sådan i denne omgang - men - så tæt på - så skulle vi da i hvert fald lige over Broen . . . så må resten vente til vi kommer på disse kanter igen . .

          Joh - den er lidt høj - men over kom vi da - tørskoet - og nød da også udsigten (lidt) - især da vi VAR kommet ned på den anden side. . . :-)

Efter ca 20 km ud af lige - flad - vej, blev vi enige om at det var tid at vende om - for denne aften "ventede vi Gæster" - så vi ville stoppe og købe lidt lækkert med hjem til et stk. natmad - og så ellers komme hjemad. . men - det var ikke forretninger her var flest af på de første 20 km. efter Broen - men så dukkede de "kendte" op - såsom "Netto" - "Aldi" - "Lidl" op - nuvel - her kan man da også købe både Rejer og Laks - så vi kunne nok finde lidt til Natmaden. . ?!
Joh - det var nok muligt - men ikke at betale med Visa. . ?!!
Det er da første gang vi har været ude for det. . især i den slags butikker - nå - pyt - vi har et godt stk. vej hjem til Pladsen - så vi finder nok et andet sted - så.. "Vende Kajakken" - og op på Broen igen 

den var lige så høj, som for en times tid siden (nå-ja "heldigvis")

 

men vi kunne nyde udsigten ind til Stralsund

 med udsigt  til den kolossale Kirke - med det 90 m høje Tårn - hvor der også er udsigt fra

Herfra gik det den direkte vej tilbage til Pruchten - med et par stop ved de kendte forretningskæder - men ingen tog mod Visa - stoppede en sidste gang i "vores" naboby.: BARTH - og her en en lækker forretning - :  "FAMILA" - her handlede vi ind til "Gæste-hygge-aften" - nu turde vi ikke vente længere - så kunne vi jo bare betale med rede penge. . . ha ha . . her tog de mod Visa. . !! Så vi drog de sidste få km hjem - og forberedte en hygge-tv-aften efter denne herlige dag . . og hvem var det så vi skulle hygge "med" . . ?  Mikkel Kessler. . .!!  :-) (om end det blev et "kort visit"). .

Den sidste dag.:
Efter at Tranerne igen havde vækket os med deres "skræppen" - og fået de fleste Campister ud af vognene med Kamera og/eller Kikkert - ja - så gjorde vi klar til at tage rundturen igen - via Zingst - blot venstre om denne gang da vi kom over Broen - så vi fulgte halvøen rundt - Darrs - Fischland og  Ribnitz-Damgarten. . og med første stop i det lille Fiskerleje .: BORN. .
                                                                          

Kunne ikke stå for dette hyggelige "Vogntog"

Den lille Havn i BORN

 

her ses over på modsatte side - hvor vi fortsætter over til

det er da vist nok den mindste Havn vi har set

 

men en hyggelig Havnerestaurant er her - og en dejlig udsigt

også her er det med toppede Brosten - som gør det ekstra hyggeligt

 

div. udsmykning i Haver og på Huse giver det lidt "Fanø-præg"

                                                                                

 en del Træfigurer står der  rundt omkring

Disse står ved Friluftsteateret - og er skåret ud af de fældede Træer - på stedet - !

Tror det var de velstillede der  havde Sommerhuse her da det var "Øst"

 

Brugbar Kunst (en Træbænk)

Ja - det er jo noget de kan her i Landet - pynte op. . !!!

Om det så er Engletrompeten (til venstre) er den Gul

 

Bemærk.: Fuglehuset er en kopi af Huset

I det lille Nabohus er der værelsesudlejning til Turister - også her er Fuglehuset en kopi af Huset :-) 
(Sødt - ikke sandt.?!)

 Bord og stole på en Mark  - (mon det er her  "de høje Herrer" samles ??) :-)

videre rundt ad landtangen ankommer vi til Ribnitz-Damgarten - hvor indgangen til Byen ligner den i Stralsund . .

Vi parkerede på Byens Torv - her ved Rådhuset - og gik en tur rundt

 

 også Ribnitz-Damgarten har sin historie at fortælle

Marienkirche ligger på Torvet

 

 Mindesten ved Kirken fra genforeningen af Øst og Vest i 1990

Kirken er ret anderledes end man forventer - for den er delt op så det er selve Kirken der er den mindste del - ca. 3. del - resten er en slags udstilling af "Kunst" - ( børnetegninger ) - virker lidt som en Børnehave der holder til her, ,  resten er Køkken. . !!

 her set inde fra Kirkerummet ud mod "Udstilling" - "Køkken" og udgang. . . Her er Kakkelovn - med dobbeltlåge - og den er i brug. .

Damen her, er ved at rulle Børnetegninger sammen

 

Søjlerne er af Træ - ikke så ofte man ser det. .

Når man ser den meget store Kirke udefra - forestiller man sig ikke at den er så lille indvendig - her er ikke plads til mange mennesker

- end ikke Korset er der fundet plads til i Kirkerummet - det hænger udenfor - mellem børnetegninger og Akvareller -

et sidste kig i den smukke Kirke

 Efter Kirken fortsatte vi en tur rundt i Byen - også denne er hyggelig at færdes i - og en del at se - flere steder er der "stikveje" til vandet

Brostens-gaden op til byen - den anden, går langs vandet

       og det var turen langs vandet vi valgte :-)

 

også her er lidt tilbage fra "gammel tid" - men ikke ret meget. .

 

Her skal man nok dukke hovederne .? måske bygget da man kun havde Trabi´er.? :-))

oppe i byen igen finder vi et "lille listigt sted" - et hyggeligt Konditori - hvor vi  får en kop varm Chokolade og - naturligvis - en "Berliner"

Efter endnu en dejlig tur rundt i en af de mange hyggelige byer i området vendte vi tilbage mod Pladsen - og hver gang vi har været på ture skal vi gennem den lille By .:BARTH - som er vores naboby - og hver gang har vi set skiltet med mindestenen over en KZ-Lejr - og da vi netop kommer fra Ribnitz-Damgarten hvor vi læste på mindetavlen der, at byens borgere havde forhindret døden for de mange hundrede kvindelige Fanger der kom gennem her - på deres Dødsmarch - (de kom her fra Barth) ja - så gjorde vi holdt her denne gang

og her lader jeg billederne tale for sig selv . .

 

Hjemme igen - få hundrede meter fra Pladsen går vi en tur ned til "vores egen" strand . .

 de sidste naturbilleder tages

 

midt i alt det grønne "står en ret spændende Plante" - i hvert fald er "den" meget sjælden . . !! :-)

Et kig over til Meiningen-Brücke - hvorfra der også er "udsigt til Tranerne" - ja - det er lidt svært at få pakket sammen og tage herfra - men det må jo gøres - og vi har afgjort ikke fortrudt denne lille sviptur hertil - vi kan så "trøste" os med at der kun er godt 500 km her til dette Naturparadis - så det er hurtigt og nemt at komme hertil - og har man kun 4 - 5 dage, ja - så kan man alligevel få en masse ud af sådan en tur . . hvis det altså er natur man har interesse i at besøge, , her er ikke meget "Tivoliland" - "Vandland" (indendørs) "forlystelsespark" over dette, hvis man søger det mekaniske - men søger man det naturlige.: ja - så er her godt nok "Vandland" og "forlystelsespark" - kort sagt.: En masse gratis glæder og oplevelser. . .

Ja - vi er nødt til at "vende ryggen til nu" - og gå tilbage. . . slår lige et slag ind over Pladsen på den modsatte side af hvor vi selv slog os ned. . denne side er sikkert god at ligge på hvis det er højsommer - og Solen bager ned - så er der fin med skygge. .

Pladsen har også en lille hyggelig Restaurant - ligesom her er en lille dagligvarebutik - hvor man også kan få frisk morgenbrød. . .

Den side vi valgte er den åbne - med vid udsigt til "alt fra oven" - og her ankommer campister en i en lind strøm - alle for at opleve Tranerne. .

Netop denne - vores sidste aften her - er de ankomne flokke øget mærkbart i antal på få dage fra vi kom hertil . .

dobbelt så mange nu som for et par dage siden

Vi stod op til en meget smuk morgen - og nåede en sidste nydelse.: at se Tranerne bølge henover Himlen i den gryende morgensol. . .


Sådan sluttede vores lille Tranetur - som blot blev en smagsprøve af hvad der venter os når/hvis vi kommer tilbage først i Oktober - som vi stærkt håber på at kunne gøre - for så er de ved at komme op de meget høje antal - og det må vi bare opleve (hvis vi kan få en plads for alle de andre campister der også valfarter til stedet Forår og Efterår - med det ene formål.: "At se - nyde -  og studere dette fænomen (og her er ikke "kun" Traner at se i store flokke her - også "Sort Sol" kan opleves. . men Tranerne er nok dem der tiltrækker flest mennesker. .  denne fantastiske Fugl - den største i Europa .: 1,20 m høj, er den. . .

                                        

Disse 2 meget dejlige billeder har vi modtaget fra en Norsk medcampist der ivrigt følger os på Rejserne via hjemmesiden - og sender hyggelige mails til os. . (som vi glade modtager - og siger stor Tak for. . !!)

                                        

Med dette, siger vi Tak til alle der har fulgt os - og Tak for hilsener - samt håber vi at "vi ses" en anden gang. . .

På genhør. . .  !!