.
.          

Polen - Slovakiet - Tjekkiet

.

Sommeren 2009

.
Kort planlægning.:
.
Vi rejser ikke altid ud om sommeren - og slet ikke i Skoleferien - dels da vi synes Danmark er så dejlig - og dels p.g.a "Børnefamilier og det arbejdende folk" - for vi synes der skal være plads til dem - så kan vi andre rejse på andre tidspunkter..
Men, i år blev det lidt anderledes - der er jo længe til Vinter, hvor turen igen går til Spanien (om alt går vel.?!) så vi talte om at tage til det dejlige Sverige som vi holder så meget af - den fantastiske RO - det smukke Land - og de venlige Svenskere - et land hvor der virkelig er "plads til alle" - og "højt til loftet" - eller vi talte om Slovakiet, som ret længe har stået på vores "ønskeliste" da det er et af de få lande vi mangler at besøge..
En dag har vi besøg af gode Venner - Villy og Helle - vi taler om vore planer - at vi tager afsted - men endnu ligger det ikke fast hvortil det bliver...
Villy siger så.: "Jeg har altid ønsket at se "AUCHWITZ".....!!
Lynhurtig tager vi så en bestemmelse - siger.:" OK - mener du det - så tager vi turen til.: POLEN - SLOVAKIET - TJEKKIET" - og så kom det i stand - og kort tid efter afrejste vi....

Vi er 5 der tager af sted - her er det Skipper der er klar til afgang...!

 

Vi har selv været i Polen en del gange i årenes løb - og dermed naturligvis også i AUSCHWITZ - og da det er en af de mere barske oplevelser, lagde vi turen sådan at vi besøgte Polen først - så Slovakiet - og sluttelig Tjekkiet - således at Auschwitz ikke blev det sidste vi så inden vi kørte hjem - men gerne ha´ gode syn på nethinden med os hjem..

Vi kørte så via Berlin - (god Motorvej nu gennem Berlin - contra Berliner Ring - som også er god - men føles laaang) - altså gennem Berlin - og videre mod Cottbus som vi valgte at køre ind i Polen fra..

.

 

 

Vi tog en overnatning syd for Berlin - på Camping "Sonnenberg" - i øvrigt en ASCI-plads - og en ganske dejlig plads - i lidt landlige og dejlige omgivelser - !
 

 

 

Idyllisk - fred - ro - og så er der oven i købet Havemøbler på Parcellen som vi benyttede næste morgen - hvor vi hyggede med Morgenkaffen sammen...
 

 

 

 

Et par fjollede - feriestemte "Drenge" gør klar til opbrud - (jeg er HELT sikker på at du, Villy, tog det BEDSTE billede her..:-))
 

 
   Ikke mere pjat - der "rulles op" - "rulles sammen" - og snart klar igen til at "rulle ud"  
  Dejligt når Rejsedeltagere udviser respekt for sin Guide  (også ret fornuftigt - for der er langt hjem nu - når man ikke taler Polsk)
 
 
Vi forlader Camping Sonnenberg - og snart krydser vi Grænsen fra Cottbus - ind i Polen - ved Trzebiel.. hvor vi tanker op - samt ser lidt på det første marked vi møder ..


Polen.:

Når vi tidligere har været i Polen er det sket ved Grænsen mellem Frankfurt an der Oder/Slubice - og dengan var der kilometer efter kilometer Kø af Biler og især Lastvogne der ventede op til et par døgn på at komme over - Personbiler noget hurtigere - det kunne klares på nogle timers ventetid - så det var denne gang en fornøjelse at man blot kunne køre igennem - fornøjelsen varede ikke så længe - for vejenes beskaffenhed er stort set som de altid har været...
Retfærdigvis skal siges at de er i gang - nogle steder - med at renovere og udbedre - men der er LANG vej igen..!!
.
Altid, når vi rejser, er vi på ferie fra vi hæfter på - så vi tager tiden til turen - har ikke de store forberedelser - men kun overordnet om det, eller de, steder vi vil besøge - og så lader vi ellers turen "digte sig selv" - og vi tager aldrig de lange stræk - men holder kortere eller længere pauser på vejen - hvor vi så også oplever noget, hvis der er oplevelser i nærheden - og som regel kører vi ikke mere end et par timer - så holdes en lille pause - en Kaffetår i vejkanten - eller en ligge "strække-ben-og-få-luft-pause"..
  Første stop i Polen - udover da vi tankede - blev så her på denne første Rasteplads vi mødte - efter ret mange kilometer - på en ekstra slem vej - hvor den absolutte tophastighed lå på 40 km/t - mest på 34 - 36 km/t - og vi blev IKKE overhalet af andre end en Dansk Campingvogn som hoppede og dansede fra side til side bag bilen.. (mon de kun havde Plastkopper og tallerkner med..? Eller vil jeg tro det lignede "de muntre køkken" når de åbnede døren til Campingvognen..?!!)    
Mens vi holder her kommer en Polsk Bil - en Firmabil - og holder bag os - og straks kommer en yngre mand imod mig - med hånden fremme - og på klingende Dansk (ja - han var altså Dansker) siger.:" Nej hvor dejligt at se landsmænd her - så jeg vil da lige hilse på - og tale/høre Dansk"...
Vi fik en lang snak - han var gift og bosat i Polen - var en gang i mellem i Danmark med et arbejds-sjak for at tjene penge - han og hans Chef - som også var med i Bilen - havde lige været ude at arbejde og var på vej hjem til Wroclaw, da hans Chef sagde.:"Der holder Danskere - dem skal du lige hilse på"...
Efter ca. 5 min, kom så Chefen over og hilste på os - og på ægte Polsk manér tog han min hånd - bukkede - og "kyssede på hånd".. jo jo - Polakker er høflige - som også vi Danskere var engang..!! :-))
Vi har tidligere oplevet Polakker som alle hilste på damerne på denne måde - ja - man føler sig som "Dronningen af Saba" her.. :-)
Vi fortsatte - med kursen mod Otmuchów (sydvest) - og havde udset os en plads hvor vi ville overnatte ved den store Sø - men da vi ankom synes vi at der var lige "trist nok" - (vedr. toiletforhold) samt havde det vist regnet så der var ret så "svampet" og pløret.. Ja - det er der jo ingen der kan lastes for - men vi foretrak at prøve de netop nyindsatte POI´er - så vi spurgte "Gurli-Margrethe" hvilke andre muligheder der var i en radius af 10 km - og det skulle vise sig at det ikke var så få endda - så vi trykkede på en adresse - og snart efter holdt vi ved en ny Reception - lige før NYSA - i et dejligt naturområde - hvor der bare var alt hvad hjertet begærer af restauranter - Vandrutchebane - Tagterrasser hvor man kunne sidde og nyde Solnedgange over Søen - med et glas Vin - lytte til roen - fuglelivet - eller trave lange ture rundt i Skovområdet - ja - der var ganske dejligt - Bad/Toilet .: rimelige..!!
Skipper er verdens nemmeste Hund at ha´ med - han nyder det - og vi nyder HAM :-))
 
  Fra selve Pladsen fører en trappe ned til Søen - 
 
 
 
.  hernede er der også mulighed for at få både mad og læskedrikke
 
der er del anlagte Søer med "strandbred" i det meste af Polen ..
 
  Trappen går også op til Pladsen igen;-))  smart nok :-))
 
 
 
  Søen er slet ikke så lille endda
 
 
Byen - NYSA - ligger kun et par kilometer fra Pladsen - en fin By - mange flotte Bygninger (som der i øvrigt er overalt i Østlandene)
Forretninger med alt hvad hjertet kan begære - Supermarkeder hvor intet mangler - og så er den ikke større end at den er nem at finde rundt i - men stor nok til at man ikke lige overser alt på en gang -      
  og - naturligvis - som alle Byer med respekt for sig selv (i andre lande end Danmark) har den også et Marked - og det skal man da ikke gå glip af...!!!     
     
 
Også OTMUCHÓW besøgte vi - skulle efter sigende være den mest interessante og smukkeste af byer i Opole - Schlesien.
Byen ligger i den sydvestlige del af området nær grænsen til Tjekkiet - Byen siges at være den ældste i Schlesien og har sin oprindelse helt tilbage til Middelalderen - et Bispedømme som opnåede uafhængighed i 1810.
,

Meget Arkitektur og mange Monumenter er bevaret og nænsomt restaureret - og Byen tæller 5.500 indbyggere - hyggelig er den..
 

 
Generelt er der meget rent og velpasset i Polen
(her kunne vi godt lære noget) . .
 
  På hele vores tur - fra vi forlod DK - og til vi var hjemme igen  var det brølende varmt - vi ved jo godt at Juli og August i disse lande er de "værste" hvad varme angår - og som regel er vi da også af sted noget før - for det er næsten for varmt at bevæge sig i - men vi gjorde alligevel turen op på Borgen - noget af en præstation - trods vi her fandt lidt skygge
 
 
         Det fascinerer mig altid at se de gamle mure - den tids byggestil - de benyttede materialer - og mest - at det står endnu..!!!!
 
 
         Borgen ligger - som Borge jo gør - højt oppe - med udsigt over byen og området - men også på selve området er en del at nyde
 
 
 

Borgen er i brug i dag - ikke kun som Turistattraktion - men som Hotel og Restaurant - så det er muligt at leve som "Ridderen af det runde Bord" ved at tage et ophold her - hvis det er det man lyster...?!

 

 

Naturligvis måtte vi da op ad stentrappen for at se lidt mere af Borgen (Hotellet) om man havde bibeholdt atmosfæren fra middelalderen - eller.....????   Døm selv....!!!!
 

 

   Her er det et kig ned gennem en af værelsesgangene
 
 
    Forstuen - eller fælles opholdsrummet - til Hotellets Gæster
 
 
.

Johh - noget er der tilbage fra "den tid" - GABESTOKKEN..!!!!  (eller, er det mon til Gæster som forsøger at løbe fra Regningen.?? hmm..??!!)
 

  Efter nogle gode dage her på camping "Nyski Rekreative" var det tid at pakke sammen - men inden da skal Campingvognen lige "Vandes" - (Bent tror nok at den så vokser lidt..??!)   
        Villy kommer lige forbi for at se om det virker..??  - for så er det da noget han vil prøve på sin egen Campingvogn - tror jeg..?!!
 
 
Vi afregner for opholdet - 4 pers. - 2 x Strøm - 2 x Bil - 2 x Campingvogn - Gratis Bad - for 2 døgn - alt i alt .: 112 Zloty = 189,42 dk. - altså kr. 94,71 for 2 døgn..! Det kan vist ikke siges at være for dyrt..? under 50 kr. pr. døgn.. så kan man da synes at middagen på en Restaurant er "dyr" - en super veltillavet Kotelet af mega størrelse - med tilbehør som kan mætte en hel familie - samt drikkevare - for omregnet knap 50 kroner..!!
Konklusion.: man KAN altså campere billigt - (det er jo næsten bare hvad prisen er for "Pladsleje" på en DK. Plads..!!!)
                
  Vi hæfter igen på - og forlader Nysa - med et sidste kig til Byen - med kurs mod Katowice - som er næste stop
 
 
  Vi kører mod Opole - Gliwice - ad landevejene - gennem de små Byer - og ser derfor en masse af både dem - og landskabet
 
 
Når man siger.:"POLEN" - så siger folk oftest.: "det er gråt i gråt og farveløst".. men det er altså en sandhed med modifikationer
 
Vi vil påstå at Polen er "kontrasternes Land" - men er det ikke det i de fleste Lande..?? mange steder gemmes det bare mere væk -
 
  i Polen er der stadig meget arbejde der ligger foran dem - men de er bestemt godt på vej - og det er jo et meget stort Land - så det tager da tid for dem - og er dyrt -
men der arbejdes ihærdigt alle vegne.. 
 
 
    Dejligt at se Østlandene også får de lysere og "glade" Farver på deres Bygninger - i det hele taget dejligt at følge deres fremgang
 
 
  Ofte kan man køre lange stræk uden meget trafik - andre steder er trafikken meget intens
 
 
  Mange Marker i disse 3 lande strålede af enten Røde - eller Hvide valmuer - det var så flot
 
 
Heldigvis var vores stræk fra NYSA til KATOWICE ikke så forfærdelig langt - for det var nærmest umuligt at finde en Rasteplads på turen - hvor vi kunne få en lille Pause - i øvrigt er det ikke Rastepladser der mest præger disse lande - måske det kommer en dag..?
 
  Vi ankom så til "Camping 215" i Katowice (mange pladser har numre - i stedet for et navn) - pladsen ligger så tæt på et kolossalt stort indkøbscenter - som det tager længere tid at køre til - end det gør ved at gå fra Pladsen og derhen - og selvom den ligger så tæt på By - indkøb - og Motorvej - så ligger den også i dejlige grønne områder - med en Sø og Skovområder lige uden for Porten - !
 
 
  Dejligt at komme på plads - og komme udenfor og nyde vejret og naturen - (Pladsen har Stenborde stående på Pladserne)
 
 
.. "Camping 215" har rigtig gode Sanitære forhold - skinnende rent er der alle steder
 
Pænere - og mere rent end på mange Vestlige Campingpladser
  Pladsen har en del fine Diplomer - og det er også forståeligt - for den er ok
 
 
  Der er pænt og ryddeligt over alt på pladsen 
 
 
       Campingpladsen er ikke så stor - men de enkelte Parceller er af god størrelse - og med Hække der adskiller  til nabogrundene
 
 
Mens vi opholder os her i Katowice, skal vi jo så til AUSCHWITZ - som jo var det Villy ønskede sig - og som gjorde udslaget for at vi valgte Polen på den tur til Slovakiet som vi selv havde tænkt os at udforske - og via Tjekkiet hjem (da vi også gerne ville vise Vennerne dette dejlige Land også ..)
 
. Men - først gælder det altså.:

Det var bestemt ikke en dag jeg havde glædet mig til - vi har været i Auschwitz og Birkenau tidligere - og jeg husker oplevelsen meget, meget tydeligt - men det var jo en del af denne tur - ja - faktisk var det årsagen til at vi valgte Polen i år - så nu skulle dagen bare "overstås" for os - så vi kørte af sted..
 
  Da vi ankom havde det netop regnet - hvad det i øvrigt gjorde et par gange alt mens vi var i både Auschwitz og Birkenau - så det passede ganske "fint" med humøret og alle de tanker og følelser vi alle 4 gik rundt med hele denne dag...
 
 
. Lejren blev taget i brug i 1940 - hvor Lejren bestod af 20 bygninger, hvor de 214 var i ét plan - og de 6 i to etager, men fra 1941 -1942 blev der bygget etager ovenpå alle de 14 lave bygninger - samt byggede fangerne yderligere 8 blokke - og på et tidspunkt var der mere end 20.000 mennesker som var stuvet sammen i ganske få blokke - hvor både Lofter og kældre blev taget i brug.. og endte med at blive en grufuld "Dødsfabrik".. (i 1941 blev Birkenau bygget - i 1943 blev den 3. bygget i Monowice - og i årene fra 1942 - 1944 blev i alt 40 mindre "Filialer" af Auschwitz oprettet) Auschwitz blev i første omgang etableret med det ene formål at arrestere alle Polakker - tortere dem - og udrydde dem - men snart ankom særligt Jøder - men også både Sovjetiske Krigsfanger - Sigøjnere, Tjekker, Jugoslaver, Franskmænd, Østriger, Tyskere, og mange andre Nationaliteter.
 
.                  
  Denne gård blev fangerne ført ned i - nøgne - samt medfanger der blev tvunget til at se på henrettelse ved skydning
 
 
  Muren, hvor fangen blev stillet op - og skudt. Her er lagt mange sten, og små breve, fra nulevende pårørende eller andre Jøder.. I hver en lille rille eller sprække er der lagt sten ind - Jøder bruger ikke at lægge Blomster - men der imod sten, på gravsteder
 
 
  I en af blokkene er der store Glasvægge hvor der ligger bunker af fangernes personlige ejendele, som de havde taget med sig i Kufferter og Tasker - men som SS tog fra dem ved ankomsten til Lejren - her ligger Sko - fra små Børnesko til Damesko - Træsko - Sandaler - Herresko - her ligger Briller - Tasker og Kufferter - Legetøj - Børster og Barberkoste samt andet til personlig pleje - her er billeder af Fangernes familier - brudebilleder og andre personlige Familiebilleder - her ligger Hår som er er klippet af Fangerne - (efter Krigen fandt man 7 Tons Hår - ja - SYV TONS...!!! (bl.a blev håret brugt til fremstilling af Filt, samt til Tæpper . her er også udstillet Benproteser, Krykker  o.a. som er taget fra Fangerne - samt Børnetegninger....
 
 
  Jeg vil lade Billederne tale for sig selv  
    
  Bag disse ubegribelige rædsler, er der ofre - ! Mennesker i alle aldre - begge Køn -
 
 
  Mennesker, hvis eneste "forbrydelse" er - at være menneske.....!!!  
                                                
  (Hvordan kan nogen dog påstå.: "det er kun Propaganda"...????? !!)
 
 
Vi forlader Auschwitz - mange timer kan man bruge her - der er meget at se - læse - studere - fra den ene Blok til den anden - og endnu mere at tænke over..!
Vi er meget stille - meget berørte af at se alt det vi godt vidste i forvejen - men når man er "så tæt på" - og ser de mennesker i øjnene som  har gennemgået denne forfærdelige tid her - ja - så er det noget der ikke slipper én igen - !
 Vi skal videre - over til Birkenau - som er det sted hvor den  "endelige udryddelse" fandt sted...!!!                
Både Auschwitz og Birkenau er gratis at besøge - her kan man også få/købe Hæfter om begge Lejre - skrevet på Dansk.....
..            
BIRKENAU.:
                                                         
  Ved indgangen til BIRKENAU "Græd Himlen igen" 
 
 
. Set indefra - ud til hvor Togskinnerne ender
..
.
.
 
   Ved fangernes ankomst til Birkenau blev uhyggelig mange sendt direkte i Gaskammeret - også her fratog man dem deres personlige ejendele
 
 

 

Familiefotos som Fangerne havde taget med - blev også konfiskeret - (her samlet på en Væg )
 

 
  Bruserummet, hvor flere hundrede mennesker af gangen blev gennet ind - hvorefter de efter blev bruset over med iskoldt - eller skoldhedt - vand - og der efter blev gennet ind i et andet rum for at "dryp-tørre" - mens andre flere hundrede skulle i Bruserummet
 
 
  Ved Krigens slutning forsøgte Nazisterne at tilintetgøre Lejren - Krematorierne - og andet bevismateriale - men nåede ikke det hele.
 
 

.

  Her et udsnit af "hylderne" hvor Fangerne sov - 4 - 5 personer på hver hylde - mange hundrede boede der i hver Barak

 

.

 

Området - Birkenau - er enormt, og der er meget at se trods Nazisternes forsøg på at fjerne det - vi var hele området igennem - og det blev til mange, mange Billeder - dette var blot et lille udsnit af det vi så - !
En hel dag i Auschwitz og Birkenau kan nemt bruges -
 

 

                  

.

Vi stopper her - og lader teksten på denne Sten - være det sidste billede -!!!
 

Vi kørte tilbage til vores Plads i Katowice - humøret var ikke det højeste - virkelig en dag der giver anledning til eftertænksomhed - men specielt var jeg glad for den var overstået - nu er det så absolut sidste gang jeg besøger Auschwitz - men vi har holdt hvad vi lovede Villy - så nu kan jeg for alvor begynde at tænke på "FERIEN..."
Vejret var flot da vi kom tilbage - så vi sad ude og nød det (under et skyggefuldt Træ) - og i morgen skal mændene på en tur alene sammen - de skal i "dybet" - 40,5 meter ned under Jordoverfladen......
.
Tarnowskie Góry.:                                                                                                                                            
I Byen - som er en af de ældste Minebyer i Schlesien - har været beboet helt tilbage fra stenalderen - og hvor der siden 1100-tallet er udgravet Sølv - Zink og Bly.. men først efter år 1760 begyndte Byen for alvor at vokse.
Det var også fra Tarnowskie Góry at Polens første Jernbane gik - til BYTOM og GLIWICE (som har Polens største indlandshavn)
 

  I dag er det så "Drengenes" fridag - og det er da trist for dem at de skal undvære os "Piger" - det viser de så tydeligt...!!!!
 
 
 

  Så er de klar til afgang - og de ser stadig "triste ud" ved tanken om de ikke skal ha´ os med..!!;))
 

 

 

Her er de så kommet 40,5 m under jorden - de fik egen private Guide med gennem hele Minen - til at fortælle om Minens historie - og det arbejde der blev gjort her.. flere generationer har gravet Minen ud - så de første nåede aldrig at se de "endelige" resultat.
 

 

  Mange steder kan man ikke gå oprejst - enten skal man kravle - eller gå med bøjet hoved i den meget store Mine
 
 
       Arbejderne startede med at bede til Santa Barbara (minearbejdernes Skytsengel) inden de startede på dagens farefulde job
 
 
  Dette hul, må nærmest siges at være "uendeligt" - ingen ved hvor dybt det er - men siden man startede på udgravningen af Minen har man fyldt affald i her - og det er umuligt at fylde det op - altid kan der fyldes mere i..!! (utroligt det ikke er afskærmet ..?!)
 
 
  Disse simple redskaber er hvad man havde at hugge Minegangene ud med - ikke så mærkeligt at det har taget mere end 80 år !!
 
 
 
 

  Disse "pinde" brugtes til at understøtte - de var tykke fra starten - har stået her i mere end 75 år - og de bliver tyndere år for år
 
 
 

. Der er naturligvis meget fugtigt dernede - vandet driver ned i Minen - og ender som det reneste klareste vand - her smager Villy på det - og kan bekræfte at det er "noget ganske særligt" efter det turen ned gennem de mange meter - hvor det er blevet renset..
 
 
  For at komme videre gennem Minen skal man sejle at stykke
 
 
 

Man skal afgjort ikke lide af klaustrofobi hernede - heller ikke på sejlturen - Hjelmene er for ikke at slå hovedet mod loft og vægge på de steder hvor der er meget trangt.
 

 

 

Her ses tydeligt hvordan fugten driver af væggene - det har været forfærdelige usunde arbejdsbetingelser - samtidig med at det var et ufatteligt hårdt slid..
Som "sikkerhedsforanstaltning" bragte mændene hvide Mus - og Kanariefugle med ned i Bure - Musene løb op ad væggene når der var tegn på vandet steg - og når Kanariefuglene sang arbejde mændene ufortrødent - når de holdt op med at synge, så var det om at komme ud op derfra - for det var tegn på Ilten var ved at slippe op..!!
 

 

  Det var en ret stor og spændende oplevelse for de 2 "Drenge" - og jeg er ret imponeret over at de Minearbejdere har været så forudseende - at de havde hugget ekstra hul ud til Villy - og armlæn til Bent...  Ja - de må ha´ vidst de kom en dag ..?!!! :-))
 
 
. Ovenpå igen - hvor der var udstillet en masse maskiner - Damp - og Polens første Tog - ja - det var en god Fridag de 2 fik sig..
 
 
  Dette og mange mange flere maskiner og div. Tog er der udstillet til nærmere eftersyn
 
 
  Da de jo nu havde savnet os SÅ længe - ja - så synes jeg der skulle hygges lidt om dem - det blev der - med Varme Pandekager...
 
 
              Vi "Tøser" nåede så også lige at komme over i det enorme Indkøbscenter - Helle fik sin Bluse - og vi købte ind til aftenhyggen...
     
   Næste dag var det tid til opbrud - og "takke af" med Polen for denne gang.... og den kendte procedure har Helle helt styr på
 
 
 

Og snart er vi "on the road again" - med kurs mod Slovakiet
 

 

Turen ned gennem Polen - en kort strækning ind i Tjekkiet - og derfra ind i Slovakiet kan følges her...  SLOVAKIET

 Tilbage til Forsiden