.
        "Dagbogen"
            Side 23
.
 "Appendiks"
.
Vi har modtaget nogle spørgsmål både på rejsen - og efter hjemkomsten - som vi gerne besvarer her på sidste side -
inden "Bogen lukkes" for denne gang...
.
1. Hvor mange overnatninger skal man beregne for at nå til Spanien..?
Vores svar/mening.:
Ja, det er jo et af de svære spørgsmål at besvare, synes jeg , - for når man er "rejsende med eget Hotelværelse" efter sig - så er der mange faktorer der spiller ind..
Vejret - trafikken - trætheden - antal personer i bilen - deres alder - hvor mange chauffører - o.s.v - og vi har mødt campister der har "pralet med at de har gjort turen på 2 døgn..!!
hvad vi mener om dem, skal jeg beholde for mig selv.

Når vi kører turen, tager vi den med forholdsvis ro - for når vi hæfter på, så begynder vores ferie - og vi lader turen "digte sig selv"..

På denne tur kom vi ind i ret voldsomt snevejr (som ses på billedet på første side) da vi nåede ned til grænsen af Alsace - den plads vi valgte var så dejlig, så vi blev en ekstra dag..

Så til Lyon hvor vi gerne overnatter - og så videre til Sydfrankrig - der blev det også til et ekstra døgn p.g.a kraftig storm - så vi kunne ikke køre derfra..
Det gav så os 2 ekstra rejsedage at nå Spanien - men jeg vil mene at 4 - 5 overnatninger skal man bruge - uden at man forjager sig.

Vi forlader gerne pladserne ved 9 - 9.30 tiden - og vil gerne ind på næste plads inden det bliver mørkt - og da det jo er Vinter når vi tager derned - så er det ret tidlig mørkt.

Derfor kører vi ind senest kl 17 - men helst en time før - så vi kan nå at slappe lidt af - spise aftensmad - gerne gå en lille tur i området - få lidt aften - og på den måde har vi kørt max 8 timer med flere kortere pauser -!

Og vi har således også tid at opleve noget på turen ned.

.
2. Hvad koster det at benytte Motorvejen ned gennem Frankrig - og i Spanien.?
Vores svar.:
Når vi kører Sydpå om vinteren benytter vi altid - og kun - Motorvejene - dels føler vi det mere "sikkert" - og dels for at komme direkte fra A til B - ellers kører vi helst på Landevejene når vi kører i Frankrig på alle andre årstider - for at se og opleve så meget som muligt..
Vi kørte ind i Frankrig, denne gang via Mulhouse - og direkte ned til den Spanske Grænse - det kostede med Campingvogn i alt .: 198,60€ (kr. 1.489,50)
Fra den Spanske Grænse og til ca. Alicante kostede det.: 88,45€ (kr. 663,50)
Videre fra Alicante og syd, er der ingen motorvejsafgift

Så -fra den Tysk/Franske Grænse - og ned gennem Spanien og retur.: 287.05€ - (kr.:2.152,75)  

Hvad Spanien angår er det ikke "værd at spare" motorvejsafgifterne når man kører med Campingvogn - for selvom landevejene løber parallel med motorvejene - så er også al trafik flyttet til landevejene - også hvad den tunge trafik angår - så at køre i fred og ro på de nærmest "øde" motorveje er en fornøjelse og pengene givet rigtig godt ud - landevejene er er voldsomt stressende - især med campingvogn.. og det er meget langsommeligt at komme gennem alle de små og store byer..!

3. Hvad skal man beregne at det koster i overnatninger på sådan en tur.?
Vores svar/mening.:
Som det er beskrevet under div. sider i "Dagbogen" har vi benyttet både ACSI og CampingCheque pladser - og derfor fået det hele incl. for en Cheque eller Acsi - altså max. 14 € pr. sted - bortset fra Laubach som også var billig - men da var det til gengæld noget af en "kold Tyrker" at få El.regningen (som også er fortalt om i "Dagbogen"..

Så vi advarer mod at benytte El.varme - gulvvarme - og køleskab på de pladser hvor man betaler El efter måler... for den måler render STÆRKT...!!
.
4. Hvor mange kilometer har I kørt på den tur?
Vores svar.:
Fra den Dansk/Tyske Grænse til Sydspanien og retur 3 mdr. efter til den Dansk/Tyske Grænse havde vi i alt kørt 8.765 km -!
.
5. Hvilken pladser/steder synes I bedst om ?
Vores svar/mening.:
Det er et af de spørgsmål vi ikke kan besvare entydigt - for pladserne har stort set været ok (de fleste af dem) der er dog nogen vi ikke kommer på mere - (det kan ses under "Links til de pladser vi benyttede på turen" (side 22) og de omgivelser vi har boet i har været spændende på hver deres måde - de fleste steder kommer vi gerne tilbage til - og helt sikkert er det at vi skal tilbage til Benidorm og område - samt "Los Escullos" og området der - (det bliver man ganske enkelt ikke færdig med)
Vores næste vintertur bliver med et længere ophold ved Benidorm - og længere ophold i Los Escullos.. (hvad vi ellers gør yderligere, står hen i det uvisse..)

Det skal bemærkes at denne tur mest var en "Rekognosceringstur" - for at finde det/de steder vi vil bo længere tid næste vinter..! 
.
6. Hvilken oplevelse - eller sted - har gjort størst indtryk på jer?
Vores svar/mening.:
Uha . . den var værre..?! For det kan der ikke svares entydigt - eller kort - på, for alle oplevelser og og indtryk har være fantastiske..
De steder vi har besøgt er naturen uovertruffen - især i Ørkenområdet (det er vi bestemt ikke færdige med) 

Peñiscola var dejlig - en skøn beliggenhed - virkelig et sted hvor man kan slappe af i dejlige omgivelser med traveture langs Havet - med fortovscaféer og Restauranter der ligger som Perler på snor - og naturligvis med udsigt over Middelhavet.

Benidorm er dejlig - masser at se og opleve - også i de nærliggende byer (som ligge i få km. afstand - og baglandet er smukt.
Selve Benidorm er også flot når man kommer ind og rigtig oplever den - bestemt også et sted ve gerne kommer tilbage til.

Los Escullos - San José - og hele dette fantastiske område - jamen det tager "pusten fra én" - et område der er svær at forlade.
Også "Fort Bravo" og hele dette område ved Tabernas - hvor alle "Spaghettiwesterns" er optaget, var også meget spændende - og især da vi kom hjem - og så filmen med Clint Eastwood og Lee Van Cliff .: "Den gode, den onde, og den grusomme"  igen - og vi kunne genkende de steder hvor vi selv netop har gået - og Saloonen hvor vi sad - o.s.v. - ja - det var sjovt.

Hvert eneste sted vi opholdt os har vi gode minder fra - små og store oplevelser - både hvad natur angår - men også mennesker vi har mødt på vor vej (Landsmænd og Spaniere) som har været med til at gøre turen mindeværdig..

.
7. Er det en tur I ville gøre igen - eller noget I ville undlade ?
Vores svar.:
Ja - så ganske afgjort ville vi gøre samme tur igen - der er ikke noget af det vi ville ha´ undværet - men selvfølgelig er der steder vi ikke kommer mere - p.g.a "når man har set det én gang" - så er der ikke mere at "komme efter"..
Bl.a. Salvador Dalì-museet - nu har vi set det - og det var bestemt spændende - men af gode grunde kan han ikke tilføre det noget nyt - så der komme vi ikke igen.

L´Estartit kommer vi heller ikke til mere - det ligger "for langt ude" - langt fra seværdigheder til en hel ferie.

Vilanova kender vi for godt nu - så der kommer vi ikke mere - højst en enkelt overnatning på vej til - eller fra syd.

Heller ikke området syd for Alicante - Santa Pola - .

Men, ellers er der ingen steder vi ikke gerne genser..!

.
8. Hvordan planlægger I sådan en tur ?
Vores svar
Egentlig planlægger vi ikke så meget...
Der er bare steder vi gerne vil se - og så tager vi af sted - og "lader turen Digte sig selv".

P.g.a. den ferieform - med campingvogn - og den frihed det giver - men også de uforudsete ting der kan ske på en tur - såsom vejret - trafikken - træthed - eller steder og pladser vi kommer til under vejs - som gør at vi enten stopper lidt før - og evt. bliver 1 eller 2 dage mere for at slappe af - eller se noget i omegnen - (somme tider er vi blevet et sted en uge) andre gange er vi kørt videre hurtigere end vi havde tænkt - fordi det ikke alligevel var noget for os..!

Sidste vinter opholdt vi os (som det kan ses under "SPANIEN 2007/2008") på "Vilanova Park" og fik set alt det vi gerne ville - især Barcelona - som ABSOLUT er en fantastisk By - vi var der mange gange hver uge i de måneder vi boede der - og Barcelona er en By som vi gerne besøger igen - og igen.. men ikke fra Vilanova - så finder vi en anden - og nærmere - plads..

Denne vinter - 2008/2009 var mere en tur for at finde næste vinters ophold - finder steder vi gerne opholder os i længere tid - derfor kørte vi mere rundt - men alligevel blev det til afslapning og længere ophold nogle steder - og kortere, andre steder - !

Måske vi næste gang også runder Portugal på udturen..?? Alt efter hvornår vi kan komme hjemmefra..?
Sikkert ikke på hjemturen - for når vi har været af sted i længere tid, og vender næsen hjemad - ja - så skal især jeg, bare hjem..!

9. Levede Hobby op til jeres forventning, eller var der nogen problemer med den ?
Vores svar
Som det vist er alle bekendt - der har fulgt vores hjemmeside - så ved man det er vores nr. 2 Hobby da vi jo mistede den første, der blev totalskadet efter et eksploderet Batteri.

Efter vi i mange år har kørt Wilk - (som vi også var glade for) samt har vi også bl.a kørt Tabbert - Eifelland - Knaus - Bürstner - ja - så blev det Hobby - og jeg tør godt sige at det er den (de) bedste vogne vi har haft - de mest hyggelige - mest funktionelle - og mest plads i.. så ja - vi er MEGET glade for Hobby - og vil meget nødig skifte til andet mærke - men - skal vi igen engang ha´ ny Campingvogn - ja - så bliver det igen Hobby - i hvert fald så længe vi kan handle med den forhandler vi har fundet - han er simpelthen suveræn - aldrig har vi fået så god service - og så god behandling som hos ham..!

Den første Hobby vi havde, var der 2 ting galt med - den ene var at mediesøjlen blev defekt ved at den split der holder den - knækkede - men den blev straks skiftet - og Hobby fandt en ny leverandør til de "splitter" så efterfølgende har Hobby ikke flere problemer med mediesøjlerne..
det andet var at det ene Støtteben blev "plettet" - mat i legeringen - men straks blev alle 4 støtteben skiftet - trods det kun var det ene (og det var kun en kosmetisk fejl) - ja - godt nok siges der meget om "fejl i Hobby" - men de 2 "fejl" kan man ikke klandre Hobby for - men underleverandørerne.. (som jo også andre campingfabrikker handler hos) og da Hobby sidder på ca 1/4 af alle solgte vogne i Europa - ja - så hører man jo procentvis også om flest "problemer med Hobby" - men, altså VI har ingen problemer hvarken med Hobby - eller vores Forhandler - og har endda formidlet kontakt mellem flere af vore venner og bekendte - og forhandleren - og de har alle været yderst tilfredse - både med servicen - behandlingen - og den pris de har forhandlet sig frem til hos ham..

Ja - vi er mere end tilfredse med Hobby - som mere end lever op til vore forventninger..!

.
10. Hvad med dagligvarer.? Har I meget proviant med hjemmefra.?
Vores svar.:
Hjemmefra tømmer vi naturligvis køleskabet - og det bruger vi så under rejsen sydpå - lige som vi har købt ind til turen så vi ikke undervejs behøver bruge så meget tid på at handle ind.
Ligeledes har jeg en del i Fryseren - også færdigretter som jeg har lavet til turen således det lige er til at varme..

M.h.t dagligvare kan vi få alt både i Frankrig og Spanien - som vi kender det hjemmefra - om det er Rugbrød - Smør - Mejeriprodukter - og andet - ja - så vil jeg sige at udvalget er endda større end det er i DK - så der er intet problem med at handle det vi kender hjemmefra..

Lidl - Aldi - samt landenes egne butikskæder har alt - og lidt til...
Mange Campister, ved jeg, har Brødmaskine med - og bager selv Rugbrød - men det er ikke en nødvendighed - for det fås i udlandet også..
11. Hvilke forholdsregler tager I m.h.t det man hører om Vejpirater og div. tyverier ?
Vores svar.:
Hvad tyverier angår - ja - Lommetyve/Tricktyve er der jo nok flest af på Verdensplan så der er vi ret påpasselige - ikke lade folk komme for tæt på - og visakort - kontanter - og værdier i det hele taget har vi dels fordelt rundt omkring - går aldrig med tegnebog i baglommen - men der imod i forreste bukselomme - og så med hånden i lommen (bemærk billederne fra den lokale befolkning fra vores markedstur i Benidorm..!!)

Aldrig hænger dametasken på skulderen med tasken vendt om på ryggen - men i stedet for hænger den foran..
I det hele taget er vi ret opmærksomme på hvad lokale gør i de pågældende lande og steder vi besøger..!

Hvad angår Vejpirater - ja - vi forlader ikke begge vogntoget på Rastepladser - (selvfølgelig alt efter land og risiko) - vi holder ikke ind på alm. rastepladser - men på Tank/Rast - overnatter aldrig mere på Rastepladser - uanset land - for dels er der stor risiko forbundet med det i nogle lande - og dels i de mere "sikre" lande vil vi gerne ha´ en nattesøvn uden motorstøj hele natten..

Når man holder ind for natten på Rastepladser (i nogle lande) er risikoen for at nogen sætter søm ved dækkene stor - og når man så fortsætter kørslen punkterer man på et tidspunkt - og må holde ind til siden - og SÅ er de "hjælpende personer" straks på pletten - og værdierne er væk..!

Forsøger nogen at vinke os ind til siden fordi der "er noget galt" - eller vi hører et brag (p.g.a noget er smidt på vognen" - ja - så stopper vi ikke..!!

En fast regel er at vi straks låser alle dørene (med undtagelse af førersiden) uanset vi kører med eller uden Campingvogn - og har aldrig vinduerne rullet helt ned - og vi har ikke værdier - og slet ikke dametaske - liggende fremme i bilen - og aldrig på gulvet foran..

På denne tur havde vi også det "gule arbejdsblink" monteret på taget af bilen (og vi fik ros for idéen af en lokal Politibetjent) den er hurtig at tænde i tilfælde af vi stoppes eller føler os "forfulgt" (som også ses på billederne)

Ligeledes har vi altid lavet kopier af vores Pas - Kørekort - Registreringsattester Forsikringspolice nr. - det Røde og Grønne Kort - Visakkort og nr. - samt tlf.nr til evt. spærring af visakortet - vi har tlf. nr. til Spansk Politi (dem der modtager anmeldelser på Engelsk - oplysninger findes under "Vejpirater" her på hjemmesiden)

Også har vi fra forsikringsselskabet fået et par internationale skadesanmeldelser - således de kan udfyldes i evt. tilfælde af....????
Således kan man ikke komme til at underskrive noget der er udfyldt af modpart på et sprog man ikke forstår,,

I Bilen har vi liggende en Kuglepen og en lille Blok som vi kan notere evt. nr.plade og Bilmærke på en som evt. stopper os - eller..??

Vi har Mobilen monteret foran i Bilen som vi hurtig kan tage op og synligt taste et tlf. så "Piraterne" forsvinder hurtig når de ser det... (det har vi brugt engang - og dermed afværget Pirateri)

Vi vil gerne slå fast at vi IKKE er utrygge når vi færdes - og det afholder os IKKE fra at rejse ud - heller ikke til Spanien...!!

Man kan kun være påpasselig - og ikke tænke.: "Det sker ikke for mig" - og så ellers bare lade være at ha´ alle værdierne på sig..! Ej heller samlet et og samme sted..!

.
12. Har I monteret Gasalarm og tyverialarm i Campingvognen ?
Vores svar.:
Både - og . . men ikke noget af de dyre kendte mærker som sådan..
Vi har en Røgalarm - og en Gasalarm - som tager bl.a. flaskegas - men den har samtidig så den tager nogle andre Gasarter - bl.a. nogle Narkosegasser..
Men at vi købte den var ene og alene for evt. utæthed fra Flaskegas - (som vi også har prøvet - ved utæt Regulator) . narkosegasser mener vi ikke er den store risiko for os da vi ikke overnatter udenfor Camp.pladser..
Tyverialarm - hmm - ja - sådan set - for vi har sådan en af de små man sommetider kan få i Netto for en 10´er - den sidder på siden af døren - med snoren på døren - når døren åbnes hives splitten ud - og den hyler højt.. vi har kun haft den sat til få gange - hvis vi synes stedet var sådan at vi følte os mere tryg ved den var slået til om natten

Andet har vi ikke..

.
13. Hvordan klarer I jer med sprog - kan man bruge Engelsk.?
.Vores svar.:
.Man kan meget fint begå sig med Engelsk - især på Campingpladserne - vi kende endog mange der rejser ud og KUN klarer sig på Dansk og "Fingersprog" - og hvor det går rigtig godt..
Ligeledes er der jo altid en og anden på Pladsen som kan/vil være behjælpelig i tilfælde af det er en vigtig ting der skal klares - det er slet ikke noget problem..
Vi selv klarer os på Engelsk - Tysk - og Spansk..
.
14. Hvilket område af Spanien vil I anbefale ?
.Vores svar.:
.Uha - den var værre..??!! For det er ret umuligt at svare entydigt på når jeg ikke ved hvad I søger..??
Er det Natur..? Er det storbyer - er det Badeferie - Bjergvandring/klatring - er det med børn eller ikke - Museer - eller...???
For Spanien dækker jo det hele..!

Vi selv holder rigtig meget af Barcelona (trods at vi ikke er til Storbysferie) byn er bare SÅ smuk - SÅ spændende - SÅ Kulturel - SÅ mange oplevelser af alle slags så man nemt bruger en ferie i den by - og oplever nyt hver dag..

De mindre Byer i Spanien oser af Kulturminder - bevaret op gennem hele Spaniens historie - Naturen er bare SÅ forskellig fra område til område - og man har mulighed for at komme i RIGTIG Tivoli (Costa del Sol) - samt er de såkaldte "Tivoli/Cirkus-campingpladser" hvor der er en masse for både "store og små" - er er de meget rolige mindre pladser i naturens fred og ro - der er steder som er meget internationale - og så er der steder med megen Arabisk islæt og naturligvis de "Spanske Pladser/steder" - jamen der er alt - så alt efter hvad der ønskes - ?? ja - det må jeg vide lidt om inden jeg kan besvare..  også om det er en "rundrejse" gennem længere tid - eller det er et langtidsophold på samme sted - eller ...???

.
15. Er det en god idé at ha´ Cykler med ?
Vores svar.:
.Igen.: jeg kan ikke svare ja - eller nej... men fortælle om både vores egen  - og venners - erfaring - ... for vi benytter jo cykler på forskellig måde..
Nogle bruger dem kun inde på de meget store campingpladser - vi selv nogle gode solide foldecykler med - dem bruger vi de steder/områder hvor vi kan - cykler ind til Byerne - Cykler aftenture langs Middelhavet - vi har dem gerne med i Bilen når vi er ude på ture - hvor vi så evt. parkerer et sted og cykler rundt i området - om det er i naturen - eller byer - eller..??

Venner har Mountainbike med - og bruger dem meget flittigt flere timer daglig - og komme vidt omkring - på oppe og nede..

Men - selvfølgelig - der er virkelig steder hvor det er med livet som indsats at bruge Cylkerne...

.
Ovenstående spørgsmål har vi modtaget - og jeg håber vores svar er fyldestgørende..? Hvis ikke - eller hvis der er flere spørgsmål - så hører vi gerne - og skal forsøge at besvare så godt i kan - og ud fra vores egne erfaringer - viden - oplevelser - o.s.v...

Endnu engang.: TAK for den meget store interesse der er vist os på denne vintertur..   og .: På gehør en anden gang..

Venlig hilsen - og god rejse til alle...
16.
.
.
.
17.
.
.
.
18.
.
.
.
.
.