- Estói -
 
 

Side 14

I dag vil vi bare en lille tur ind i baglandet - mod Spanien - lidt fra kysten - og ikke langt fra Faro... her skulle ligge en lille by -  Estói - som skulle være kendt for sine Romerske ruiner lidt uden for byen - samt en del fund der er gjort fra den tid - og som er udstillede i et lille museum som - gratis - kan besøges ...

Vi begav os af sted - ud på landet - mellem mandeltræerne i det hyggelige landskab som herude er total uspoleret af Turisme - dette er det naturlige hverdagsliv der leves her.

der er ikke mange hjemme i denne by, lige nu men man er aldrig helt alene på disse kanter - der er jo altid Storkene :-)
byen er typisk Portugisisk - fantastisk rent over alt - og byens Kirke knejser på toppen af byen - eller rettere - på vej opad
udsigten fra Kirkepladsen er flot - og det lille Bjergs konturer afgrænser flot op til den blå himmel

vejret er ganske fantastisk - eneste "minus" er den skarpe sol - altså når jeg skal fotografere. . .   :-)  kameraet kan helt sikkert  indstilles så der ikke er modlys - men så er billedet jo ikke "naturligt" - for det er jo netop al denne Sol vi nyder nu . . (og egentlig er det jo også den vi er kørt på vinterferie for .  sååååee. I må altså "døje" med modlyset

hvordan kommer man ind i Kirkerne sydpå..? (uden håndtag i dørene..?!)

vi fortsætter op i byen - og det går virkelig opad.! - (håber deres håndbremsere holder.)

Jeg ved godt jeg har nævnt det før - også sidste år da vi var rundt i meste af Portugal - at der er så rent over alt - ryddeligt - og man ser ofte både nogen har det som job at feje og renholde - men også den menige Portugiser - ser vi ofte renholde gader og fortov - som her ..  på venstre billede ser vi en yngre kvinde samle cigaretskod op fra gaden - og så henter hun vand oppe ved vandposten oppe på huset . .  på det højre billede er hun gået ned ad den lille gade - hvor hun forskellige stede skyller vand ud over gaden - går så igen op og henter vand i sin vandkande - og møder hun et stk papir - eller cigaretskod - så samles det op i forbifarten . . . (det er virkelig imponerende . . )
nøjjii - hvor kan vi danskere da bare lære meget af andre folkeslag . . . !! . . .
er der da ikke pænt rent. . ??
end ikke et stk ukrudt er der at finde her (man bliver da helt ydmyg)
Et par uger senere - i vores egen by - kom vi kørende fra stranden - ser en ældre dame komme gående med sin rollator på fortovet - hun stoppe op - lader rollatoren stå - og trisser ud i midterrabatten - der hænger noget blåt plastik fast i beplantningen - hun får det viklet ud derfra - og tøffer tilbage til fortovet med det . .  så nu ligger det ikke og flyder - eller skæmmer - eller ser "grimt og sjusket ud" . . .  ja - man bøjer sig nærmest i støvet (hvis der var noget) over den fælles følelse for deres nærmiljø - og deres land i det hele taget .. . !!  (nå - det var lige et "sidespring". . . )
de fleste bygninger er pæne - renoverede - malede - pyntede - og gaderne kan godt være lappede - men der ligger stadig intet og flyder
her er den lille bys markedshal også her ses den karakteristiske azulejos på husene
alle vegne i større og mindre byer hænger tøj til tørre - tilgængelig for alle - men  det får lov at hænge  .. !
   
hver lille gade - hver lille smøge - har forskellige oplevelser at byde på ..
fint smedejern pryder de små balkoner - og en gang maling vil gøre underværker her udsigten her "kan der vist ikke klages på" :-))
Herren her ved jeg ikke meget om - og hvad der står på pladen ved siden af ham ved jeg heller ikke - har ikke undersøgt det - men jeg kender en der ved det - og kan læse det - så jeg er optimist - og tror jeg får en lille hilsen om det - fra ham ??  :-)))))

(og dét gjorde jeg. .  !  Mange Tak . , . :-))   her er oversættelsen. . ) 
 

Den hvide landsby

 Afgrænset af vinduets ramme
Er nu dagens billede midtvejs.
Lerkrukker fuld af blå vælter over lærredet
Og Solen smilende, rammer pletten smilende. 
 

 Sikke en overflod over de små gårde,
over tage, tårne og vingårde.
Det er himlen. Det er himlen dyb blå!

 
Foruroliget, landsbyen hastigt kommer:
og i luften kaster gips, kalk, og pletter af lys
i forsøget på at vaske farven væk, og fjerne det blå.
Sikke en overflod – lyset!

 
Jeg tager min stukkatør kittel på.
Jeg er spatelen, penselen og maleren…
Og jeg ved snart ikke, hvad jeg skal gøre med så mange farver.

 Emiliano da Costa

her er fundet en effektiv måde at komme vindueskiggere til livs - Beton .. !!!!  :-))
vi har nydt turen rundt i byen - set lidt af hvert - mange fine ting - men også kontraster - og slutter med denne rod der står OVEN på fortovet - og ikke i jorden :-))
 
da vi tog hertil var det meningen vi ville se de Romerske Milréu-ruiner lidt vest for byen - som var beboet fra det 2. til det 4. årh. - og som  Romerne kaldte for Osonoba . . men det endte med en travetur rundt i denne nutidige by - Estói - så har vi det andet til gode . .. . :-)
 

Tilbage til side 13                                                                                          til Portugal index

videre til side 15